Ogrebotina na koži

ogrebotina na koži

Ogrebotina na koži česta je pojava, a posebno kod djece. Ako je nastupilo krvarenje koje ste uspješno zaustavili te pritom spriječili da se razvije infekcija, dobro ste učinili. Za uspješno saniranje rane bit će vam potrebni zavoji, flasteri, antiseptički sprej i voda za čišćenje.

Dogodi li se da uz sebe nemate ništa od navedenog pomoći će i sve ono što se nađe pri ruci, tako možete posegnuti za vlastitom slinom, medom ili češnjakom.

Ogrebotina i curenje krvi

Prvo što treba učiniti je znati kako zaustaviti krvarenje. Da bi bili sigurni da ste ćete zaustaviti curenje krvi, potrebno je pritisnuti ranu komadićem gaze ili čistom krpom. Pritisak cijelo vrijeme treba držati uz pomoć ruke.

Nakon što krv više ne curi, očistite područje oko rane vodom i sapunom te pokrijte zavojem. Posjekotinu možete liječiti i uz pomoć tinkture od nevena. Radi se o biljci koja uništava mikroorganizme te pomaže zacijeliti rane.

Važno je pronaći pripravke u kojima nema puno alkohola, a pomoći će i krema od nevena. Kremu je moguće nabaviti u dućanima zdrave hrane ili u ljekarni.

Potrebno je da se ogrebotina na koži očisti pravovremeno i na pravilan način kako ne bi došlo do infekcije. Pomoći može i ulje čajevca koji sadrži antiseptički sastojak. Dovoljno je promiješati 2 male žlice ulja s 2 dcl tople vode te iskoristiti za ispiranje rane.

Med kao rješenje

Ukoliko ste se ozlijedili radeći kućanske poslove i nemate antiseptički sprej ili kremu, kapnite malo meda i pokrijte ranu čistim zavojem ili krpom. Dokazano je da med ima protubakterijsko djelovanje te da može ubrzati zacjeljivanje rane. Ako uz sebe nemate zavoj ili traku, to neće biti problem jer med kad se osuši stvara prirodni pokrivač.

Med nije jedini prirodni antibiotik koji možete spriječiti da dođe do infekcije. Ne treba zaboraviti na češnjak s kojim također možete tretirati ogrebotinu. Ali treba znati da češnjak ponekad može nadražiti kožu, pa u takvom slučaju treba odmah prestati.

Ogrebotine i djeca

Ogrebotina
Foto: Unsplash

Djeca se nalaze u kategoriji onih koji često zadobiju posjekotinu ili ogrebotinu na koži igrajući se s prijateljima. Roditeljima se savjetuje da uvijek imaju spreman vazelin ili drugi sličan proizvod, koji ne samo što štiti ogrebeni dio kože, nego ujedno krastu čini mekšom. Zbog toga će svako dijete imati manju potrebu da se grebe po krasti.

Dogodi li se da ne možete oprati ranu, možete ju tretirati svojom slinom. To nikako ne može biti slina od nekog drugog jer bi se rana mogla inficirati. Radi se o metodi koja je isto tako sigurna.

Autor: S.Š., Foto: Sergej Khakimullin/Shutterstock