Što je fiziološka otopina

beba spava - fiziološka otopina

Vaš mališan se ne osjeća dobro? Curi mu nos, hvata ga prehlada? Čak i ako je vaše dijete savršeno zdravo, moguće je da boravak u stanu s centralnim grijanjem bez ovlaživača zraka može prouzrokovati začepljenje nosa. A ako tome dodate i činjenicu da dijete ne može samo disati na usta do 6. mjeseca života onda imamo problem. Za mladu mamu prvi začepljeni nosić može postati najgora noćna mora. Drage mame, vaš glavni saveznik u ovoj borbi je fiziološka otopina.

Što je fiziološka otopina? Fiziološka otopina sastoji se od natrijeva klorida i pročišćene vode. Njezina ph vrijednost je neutralna što je izuzetno bitno za osjetljivu sluznicu dječjeg nosa. Možete je koristiti od prvih dana djetetova života za zdravlje, vlažnost i prevenciju upala nosa. Kod prehlada, alergija ili hunjavica, ona će omekšati sluznicu, pomoći kod bolje prohodnosti gornjih dišnih sustava, a time će i pomoći djetetu da lakše diše.

Ona je najučinkovitiji način za rješavanje problema začepljenosti nosa. Otopina čisti sluznicu i olakšava izbijanje sluzi iz nosa. Osim otopine u ljekarni možete kupiti i plastičnu špricu s iglom. Plastičnom špricom s iglom probušite gumeni čep na vrhu boce i izvaditi potrebnu dozu. Igla se ne vadi iz boce.

Neki roditelji ne stavljaju otopinu u posebne kapaljke nego špricom bez igle direktno unesu otopinu u nos. Nema štetnih djelovanja i nuspojava, pa se otopina može koristiti i u kombinaciji s drugim lijekovima. To što se kupuje u ljekarni bez recepta, ne znači da se ne morate držati uputa o doziranju i posavjetovati s patronažnom sestrom i pedijatrom.

Što je beba manja, to je izazov veći. Kako se bebi daje fiziološka otopina?

Dijete spava - fiziološka otopina
Foto: Pixabay
  1. Operite ruke sapunom i vodom.
  2. Uzmite odgovarajuću dozu u nosnu kapaljku ili špricu bez igle. Ako je vaše dijete dovoljno staro, dajte mu da prvo samo ispuše nos u rupčić.
  3. Stavite dijete u kolijevku ili na neko drugo mjesto gdje najčešće leži.
  4. Postavite kapaljku na sam ulaz u nosnicu, po mogućnosti da što manje dirate unutrašnje rubove.
  5. Nježno pritisnite i dozu ravnomjerno rasporedite prvo u jednu, zatim u drugu nosnicu.
  6. Pokušajte bebu zadržati u ležećem položaju barem pet minuta kako bi omogućili otopini da dođe do nosnih kanala. Naravno, ako se dijete previše uznemiri ili počne kašljati, pomozite mu da ustane, ali odgovorite ga od puhanja nosa sljedećih nekoliko minuta.
  7. Isperite kapaljku toplom vodom. Ako koristite špricu imajte na umu da jednom kada šprica dotakne rub nosa više nije sterilna i najbolje ju je više ne koristiti.

Najvažnija stvar kod kapanja nosa je pravilna higijena. Uvijek prije i poslije uporabe operite i osušite kapaljku i nikad ne dijelite kapaljku s drugom djecom. To bi moglo dovesti do širenja infekcije. Čuvajte ju na temperaturi do 25°C, izvan dohvata djece i pazite na rok uporabe.

Na internetu se mogu pronaći razni recepti za izradu fiziološke otopine, no teško je pogoditi točan omjer soli i vode (odnosno koncentraciju), a gotovo nemoguće učiniti ju sterilnom. Zbog pristupačne cijene najlakše ju je jednostavno kupiti u ljekarni.

Autor: S.K., Foto: Vadim Ponomarenko/Shutterstock