Hrana bogata cinkom

hrana bogata cinkom

Koliko su vitamini i proteini potrebni za bolje zdravlje svakog čovjeka tako ne treba zaboraviti na minerale, koji imaju važnu ulogu u poboljšanju zdravlja. Cink je još jedan mineral koji treba unositi u organizam, pa je potrebno znati koja je hrana bogata cinkom.

Cink utječe na mnoga područja ljudskog života i teško je zamisliti život bez bolesti i s puno energije ako nema ovog minerala. Dokazano je da pomaže prilikom jačanja imuniteta i tako štiti tijelo ne samo od iscrpljenosti i slabosti nego i od raznih bolesti.

Cink je koristan i za bebe i očuvanje njihovog zdravlja dok su još u majčinom trbuhu jer im pomaže da bi imale odgovarajuću težinu prilikom rođenja. Svaka trudnica bi trebala pripaziti da se zdravo hrani i u prehranu uključi namirnice s velikim udjelom potrebnih vitamina i minerala, kako bi oni kasnije mogli doći i do djeteta. Ključ zdravlja majke i bebe između ostalog leži i u zdravoj te raznovrsnoj prehrani.

Namirnice bogate cinkom uključuju orašaste plodove poput badema, zatim sjemenke suncokreta i sjemenke bundeve. Upravo sjemenke bundeve ulaze u skupinu namirnica koje imaju najveći udio cinka i zbog toga se preporučuju kao sastavni dio prehrane. Za razliku od crvenog mesa orašasti plodovi i sjemenke ipak imaju manju količinu masti i kolesterola.

Hrana bogata cinkom uključuje i crveno meso poput janjetine, svinjetine i govedine. Minerala ima i u puretini te piletini. Bez obzira što u crvenom mesu ima najviše cinka dobro je znati kako u svinjetini, govedini i janjetini ima dosta masti, zbog čega može narasti razina kolesterola u krvi. Savjetuju se umjerene porcije.

Morski plodovi se također nalaze na popisu hrane koja obiluje cinkom, s tim da se od plodova mora izdvajaju školjke i jastog, kao namirnice s najvećim udjelom cinka od ostalih plodova. Morske plodove treba konzumirati povremeno kako ne bi narušili imunitet i doveli do poteškoća u radu metabolizma obzirom na druge minerale u organizmu.

Nakon što se pronađu sve namirnice koje imaju dovoljnu količinu cinka, svatko bi mogao sastaviti svoj jelovnik za cijeli tjedan na kojem će se nalaziti raznovrsna prehrana i s dovoljnom količinom cinka, koliko je potrebno organizmu.

Autor: S.Š., Foto: margouillat photo/Shutterstock