Fitoterapija – prirodni način liječenja

fitoterapija

Fitoterapija je način liječenja u kojem se za otklanjanje zdravstvenih tegoba ili sprječavanje bolesti koriste pripravci i lijekovi napravljeni isklučivo od biljaka. Zbog toga se ta metoda naziva i herbalizam. Upravo zato što koristi biljke za liječenje, smatra se jednom od najstarijih medicinskih metoda i usko je povezana s tradicionalnim načinima liječenja.

Osim svježih ili sušenih dijelova biljki, u fitoterapiji se za liječenje koriste i biljni pripravci, poput eteričnih ulja, ekstrakta, tinktura, čajeva, masti i slično. Zato mnogi niti ne znaju da se, primjerice korištenjem kantarionovog ulja ili mazanjem gavezovom mašću, zapravo služe metodama fitoterapije za smanjenje svojih tegoba ili izlječenje.

Liječenje fitoterapijom

Liječenje fitoterapijom nešto je sporije od liječenja konvencionalnim metodama, jer ljekovita svojstva biljke često na organizam djeluju sporije nego lijekovi moderne medicine. Iako se njome ne mogu izliječiti baš sve bolesti, pogotovo one teže, većina ih se može spriječiti. Preko ljekovitih biljaka ili njihovih preparata u organizam se unose mnoge tvari koje podižu imunitet, jačaju zdravlje i tijelo čine otpornijim na bolesti. Preko biljaka dobivamo razne enzime, antioksidanse, vitamine koji sprječavaju nastanak i najtežih bolesti.

Ipak, fitoterapijom se najbolje liječe manje opasne tegobe, kao što su kožne infekcije, upale sinusa i grla, vaginalne infekcije, uganuća modrice, rane i slično. Biljni preparati olakšavaju i bolove u mišićima, zglobovima, razne upale, pogotovo one kožne, kao i upale zglobova i mišića.

Biljni lijekovi

Ne mogu se sve biljke koristiti odmah nakon branja, već se od njih moraju napraviti pripravci, kako bi liječenje bilo uspješno. Te pripravke dijelimo po mnogim kriterijima. Jedan od njih je i dio biljke od kojih se priprema. Pa se tako infuzima nazivaju pripravci napravljeni od mekanih dijelova biljke, od njenih listova ili cvjetova. Dektoti se pripremaju od korijena biljke ili stabljika, dok su macerati pripravci napravljeni od biljka natopljenih u ulje ili vodu, pa se nakon nekog vremena procijede. Ovisno od dijelova biljke od kojih se radi, varira i vrijeme pripreme.

Od biljaka se mogu raditi i integralne otopine, vrlo popularne jer se rade od svježih biljaka, a zbog načina pripreme zadržavaju veliki dio njihovih zdravstvenih svojstava. Biljke od koji se radi takva otopina obrađuju se na vrlo niskoj temperaturi i time stabiliziraju, odnosno sprječava se njihovo sušenje ili truljenje. U takvom obliku biljka je dostupna korisnicima sa svim svojim ljekovitim svojstvima.

Osim integralnih otopina, popularni su i ekstrakti ljekovitih biljaka koji se dobivaju liksivijacijom. Uz pomoć etanola iz biljke se izvlače ljekovite tvari, zatim se isušuju, i u obliku praha čuvaju i konzumiraju u obliku kapsula ili tableta.

Liječenje ljekovitim biljkama prvo je znano liječenje i vrši se otkako postoji civilizacija. Razlikuju se jedno metode dobivanja ljekovitih tvari. Ponekad je doista bolje pribjeći ovakvom rješavanju tegoba nego konvencionalnim liječenjem jer je ovo prirodnije, s manje nuspojava, ali ništa manje djelotvorno.

Autor: V.B., Foto: silviarita/Pixabay