O čemu treba razgovarati prije braka

pripreme za zajednički život

Dugo ste u vezi i odlučili ste se vjenčati jer želite lijepe godine okruniti brakom? Nakon dužeg perioda hodanja i više ste nego sigurni da radite pravu stvar, ali želite se ipak dodatno uvjeriti kako brak može početi na najbolji mogući način? Zbog toga je najbolje provjeriti o čemu sve treba razgovarati prije braka.

Bez obzira koliko se dugo poznajete i mislite kako znate sve što je potrebno jedno o drugom, prije nego uđete u bračne vode provjerite s partnerom postoje li još neke nedoumice koje treba riješiti. Najbolje je odmah na početku dogovoriti pitanje mjesta življenja, hoće li to biti kod njega, vas ili u stanu koji ste zajedno odabrali. Odlučite li se na novi stan pazite da ste u naselju gdje vam je sve blizu.

Dogovorite se odmah na početku tko će što raditi od kućanskih poslova. Unatoč tome što neki misle da se određeni poslovi podrazumijevaju kako za žene tako i za muškarce, to ne znači da nitko od njih treba biti rob u svojoj kući. Ako se odmah dogovorite olakšat ćete si zajednički život i izbjeći sitne prepirke koje bi vam mogle pokvariti raspoloženje svaki dan.

Pitanje oko djece jedno je od važnijih. Dobro je odmah na početku započeti ovu temu kako bi znali što možete očekivati jedno od drugog. Oboje možete biti za to da ne ostanete sami do kraja života, ali jedno od vas može željeti da ima dvoje djece dok će druga strana inzistirati samo na jednom.

Uzmite si dovoljno vremena za razgovor i iznesite razloga “za” i “protiv” te odlučite. Važno je da se na kraju usuglasite kako poslije ne bi došlo do međusobnog zamjeranja.

Tko će biti šef financija? Ne mora uvijek jedna strana biti odgovorna za raspoređivanje financija i zbog toga je dobro odmah na početku dogovoriti tko će što plaćati i ako to oboje želite, imati punomoć na račun u banci. Važno je da ste postigli dogovor.

Prije nego što se vjenčate potrebno je dogovoriti se oko prezimena, hoćete li uzeti prezime od budućeg supruga ili ćete zadržati svoje. Razmislite o svemu što vas zanima i razgovarajte na vrijeme kako bi prije braka rješili većinu mogućih nedoumica.

Autor: S.Š., Foto: Santiago Cornejo/Shutterstock