Kako i kada se odlučiti na brak

Mladoženja dočekuje svoju mladu, Foto: Andrey Stratilatov/Shutterstock

Iako kroz život donosimo mnogobrojne odluke samo neke od njih imaju dugoročni učinak na naš život. Ipak, odluka da se vjenčamo s nekim koga volimo, da se vežemo uz njega kao ni jedna druga može potpuno izmijeniti naše postojanje. Stoga je potrebno razmisliti o nekim stvarima prije odluke o vjenčanju i braku te preispitati partnera, a još više sebe.

Dakle što biste trebali znati i o čemu biste trebali razmisliti prije ove velike, možda najveće odluke u vašem životu.

Bilo kako bilo, odluku o stupanju u brak trebalo bi donositi kako srcem tako i mozgom.

Kada dvoje ljudi ima jednake ciljeve, vrijednosti i potrebe brak može rezultirati doživotnim partnerstvom punim poštovanja i ljubavi, dijeljenjem suza i smijeha, prijateljstva i osjećaja koji potpuno ispunjavaju čovjeka. Ako to nije situacija brak može postati prava noćna mora pa preispitajte i analizirajte koliko se vaši ciljevi, vrijednosti i potrebe podudaraju.

Pažljivo razmatranje o tome želite li se zaista vjenčati, pojedinačno, ali i u paru, može vam osigurati rast veze do nezamislivog povezivanja.

Kada razmišljate o braku kako biste determinirali trebate li se vjenčati, trebali biste biti pošteni i iskreni, te uzeti u obzir ne samo partnera nego i sebe.

Morate znati kako ljubav i privlačnost nisu garancija dugoročne kompatibilnosti. Ako je vaša veza nesigurna ni brak je neće učiniti sigurnijom. Također, ako vaš partner nije pažljiv, nježan i ljubazan onoliko koliko biste htjeli, to što postajete supruzi neće ga promijeniti. Brak nema moć permanentnog popunjavanja procjepa, ni emotivnih ni spiritualnih, ni materijalnih.

Prije nego se odlučite vjenčati zapitajte se znate li vi i partner rješavati konflikte, možete li otvoreno razgovarati jedan s drugim i poštujete li potpuno jedno drugo.

Razmislite o tome jesu li vaša viđenja bračnog života, odgoja djece i bračnih uloga jednaka ili se razlikuju. Ako postoje različitosti, razgovarajte o njima. Uspješnost diskusije može predvidjeti i koliko ćete biti uspješni u rješavanju konkretnih problema.

Vrlo često, posebno mlađe djevojke žure u brak, samo zbog vjenčanice, prstena, zabave i medenog mjeseca. Biste li se željeli udati i kada ničega od ovog ne bi bilo, također je jedno od ključnih pitanja koja morate postaviti.

Morate znati kako je planiranje vjenčanja vrlo jednostavno u usporedbi s njegovanjem braka. Medeni mjesec će izblijediti, a ono što ostaje je partner za cijeli život.

Potrudite se s partnerom razgovarati o braku otvoreno, budite iskreni o svojim osjećajima i vjenčanju, a prava odluka će doći sama od sebe.

Foto: Andrey Stratilatov/Shutterstock