Savjeti za sretan i uspješan brak

Održavanje kvalitetnih ljubavnih odnosa nije nimalo lak zadatak. Ljubavni odnos jedan je od najljepših odnosa, a ulazak u brak kruna je tog odnosa. Brak ne znači da su izazovi nestali i da se treba prestati truditi, već upravo suprotno, tek tada treba čuvati i njegovati okrunjenu ljubavnu vezu koja će se i dalje susretati s brojnim životnim izazovima. Uspješan brak nije lagan zadatak, a u nastavku slijedi nekoliko savjeta kako postići ili održati uspješan brak.

Što utječe na uspješan i sretan brak?

Uspješan brak velik je izazov u modernom i užurbanom životu u kojem pojedinac često nema vremena za sebe, a još manje za druge oko sebe. Koliko je uspješan brak težak zadatak govore i statistike koje pokazuju sve veću stopu razvoda.

Uspješan brak možda zvuči kao neka utopijska ideja, ali vjerojatno znate barem jedan primjer koji potvrđuje da je uspješan brak izvediv i moguć uz dovoljno truda, strpljenja, otvorene komunikacije, razumijevanja, poštovanja, kompromisa i opraštanja.

Odlukom na brak pretpostavlja se da ste upoznali osobu koju volite dovoljno da ste se odlučili za zajedničku budućnost i zajednički život te da su ti osjećaji i želje uzvraćeni. Stupanje u instituciju braka znači pristanak i odluka na prisutnost u tuđem životu u dobru i u zlu. Upravo zato je brak veliki izazov i iziskuje puno truda.

Upoznavanje druge osobe ne prestaje ulaskom u brak, naprotiv, neki bi rekli da tek tada počinje pravo upoznavanje. Razlog tome je zajednički život koji dobiva nove zajedničke ciljeve kojima kao bračni par stremite pa stoga i novim bračnim izazovima kako biste te iste ciljeve postigli. U postizanju tih ciljeva dolazi do brojnih prepreka koje će testirati svaki aspekt bračnog odnosa i svaki aspekt bračnog partnera. Pravo upoznavanje započinje baš tada kada se suočavate s tim preprekama i nedaćama jer tada se testira osobnost osobe i tada se grade pravi temelji bračnog odnosa.

Kako biste se uspješno nosili s preprekama i nedaćama vrlo je važno imati dovoljnu motivaciju za njihovo nadilaženje, a nema bolje motivacije od ljubavi koja je spojila dvije osobe. Međutim, u bračnom putovanju često se zaboravlja da je ljubav glavni pokretač u odnosu jer se negdje na putu zaboravi ili uzme zdravo za gotovo, a tada odnosi počinju slabjeti.

Recept za uspješan brak ne postoji, ali postoje neke opće smjernice koje možemo nazvati zlatnim pravilima svakog međuljudskog odnosa, a posebno ljubavnog u kojem su emocije najsnažnije.

Glavne smjernice za uspješan brak:

 • Trud
 • Strpljenje
 • Otvorena komunikacija
 • Iskrenost
 • Razumijevanje i empatija
 • Poštovanje
 • Kompromis
 • Opraštanje
 • Povjerenje

Trud

Dobre stvari dolaze uz jako puno truda pa tako i uspješan brak. Ljubav nije dovoljna za uspješan brak, ona je samo preduvjet za sklapanje braka. Stvaranje uspješnog i kvalitetnog braka zahtjeva jaku snagu volje i izniman trud kako bi se odnos svakog dana razvijao i napredovao u pozitivnom smjeru.

Strpljenje

Strpljenje je glavna životna smjernica koja se veže i uz stvaranje uspješnog braka. Za stvaranje uspješnog braka bitno je strpljenje jer se kvalitetan odnosi gradi duže vrijeme i malenim koracima. Ono je najvažnije u teškim trenucima i u postizanju zajedničkih ciljeva kojima stremite. Strpljenja treba imati za drugu osobu, za samog sebe i za zajednički odnos. Uspješan brak bez strpljenja ne postoji.

Otvorena komunikacija

Uspješan brak temelji se na otvorenoj komunikaciji koja je srž svakog uspješnog odnosa. Odnos između bračnih partnera treba se temeljiti na otvorenoj komunikaciji u kojoj nema neugodnih i neprikladnih tema. Ona je važna za upoznavanje bračnog partnera, pronalaženje zajedničkih interesa i ciljeva te konstruktivno rješavanje problema na koje nailazite. Uz otvorenu komunikaciju veže se i iskrenost koja je njezin preduvjet.

Iskrenost

Iskrenost je karakteristika koja je u današnje vrijeme vrlo rijetka. Bez iskrenosti nema uspješnog braka jer zahvaljujući njoj postiže se otvorena komunikacija i transparentnost bračnog odnosa u kojem su sve karte na stolu. Stoga je iskrenost temelj uspješnog bračnog odnosa.

Razumijevanje i empatija

Brak je spoj dviju karakterno različitih osoba s mogućim sličnostima. Kako te različitosti ne bi negativno utjecale na bračni odnos, vrlo je važno imati veliku dozu razumijevanja. Također, razumijevanje je bitno u teškim životnim situacijama u kojima je potrebna i empatija jer vrlo često razumijevanje bez empatije narušuje odnose.

Empatijom pokazujete da ste sposobni suosjećati s bračnim partnerom iako ga/ju vrlo često ne razumijete u potpunosti. Time nadopunjujete upravo spomenuto nerazumijevanje.

Poštovanje

Uspješan bračni odnos temelji se i na vrlo visokoj razini poštovanja u međusobnom odnosu. Zahvaljujući poštovanju svaka osoba u bračnom odnosu može i mora očuvati sebe kao pojedinca sa svojim manama i vrlinama. Gdje nema poštovanja, nema ni kvalitetnog odnosa.

Kompromis

Kompromis je možda prva odlika koje se ljudi sjete kad je u pitanju brak. Upravo zbog različitih karaktera koji donose i različite ciljeve i vrijednosti, vrlo je bitan kompromis.

Kako bi se on postigao, mora postojati spremnost na odricanje, zanemarivanje ega i slušanje partnerovih riječi i želja. Brak u kojem ne postoji kompromis, ili u kojem je samo jedna osoba spremna na njega, a druga to nije, neće biti uspješan i održiv.

Opraštanje

Budući da je brak jedan veliki izazov koji podrazumijeva brojne pogreške, kako vlastite tako i one bračnog partnera, vrlo je bitno imati sposobnost opraštanja. Moći oprostiti bračnom partneru sitne pogreške, krive riječi i slično važno je za stvaranje i održavanje zdravog bračnog odnosa u kojem nema mnogo zamjeranja koja bi kočila odnos u njegovom daljnjem razvoju i napretku. Naravno, postoji granica između stvari koje treba oprostiti i koje ne bi trebalo.

Opraštanje koje je možda i najbitnije je ono da budete sposobni oprostiti sebi svaki put kada zakažete kao bračni partner/ica unatoč činjenici da težite nekom savršenstvu koje je samo po sebi nemoguće budući da ne postoji.

Povjerenje

Povjerenje između bračnih partnera najteže se gradi, a najlakše sruši. Kako biste održali povjerenje u svom bračnom odnosu, nastojte uvijek biti iskreni prema bračnom partneru/ici, pokušavajte održavati obećanja i držati se dogovora, budite uvijek oslonac u teškim i dobrim životnim trenucima kako biste stečeno povjerenje održali i ojačali.

Kako održati uspješan brak u tri razdoblja života?

S obzirom na izazove koje brak podrazumijeva, može se reći da postoje tri razdoblja bračnog života:

 1. Vrijeme medenog mjeseca
 2. Vrijeme roditeljstva
 3. Vrijeme prevare

Vrijeme medenog mjeseca

Kao što sam naziv govori, vrijeme medenog mjeseca je sam početak bračnog odnosa u kojem nema mnogo problema i nesuglasica. U tom periodu budite zahvalni na malim stvarima i uživajte. To razdoblje pruža vam priliku da sačuvate snagu za velike probleme koji vam tek slijede. Razdoblje medenog mjeseca može se okarakterizirati kao razdoblje u kojem je sve med i mlijeko.

Vrijeme roditeljstva

Ključno životno razdoblje svakog bračnog para je upravo vrijeme roditeljstva. Odluka da postanete roditelji i kada to konačno jeste, uvelike promijeni bračni život te stoga i bračni odnos. Dijete postaje fokus vašeg života, a vrlo često se događa da je suprug izostavljen iz tog procesa budući da je majka povezanija s djetetom.

Potrebno je napraviti balans uloga majke i oca u kojem će otac biti jednako potreban i prisutan uz dijete kao i majka, ako ne i više kako bi majka mogla odmoriti kada joj je to potrebno. Osim toga, bitno da je u periodu prinove ne izgubite sliku sebe kao bračnog para koji je postojao i prije rođenja djeteta kako biste održavali taj odnos i dalje.

Odgoj djece planirajte zajedno kao što planirate i druge stvari poput zajedničkog putovanja. Važno je da u život djece budu uključeni i djedovi i bake kao i ostala obitelj.

Kada stigne prinova, teško se nađe vremena za samog sebe, a još teže za druge. Međutim, održavanje prijateljstva je bitno zbog vašeg psihičkog zdravlja, ali i zbog mogućnosti da prijatelji uskoče kada vas djeca umore.

Vrijeme prevare

Prevara je škakljiva tema prisutna u gotovo svakom bračnom odnosu. Iskušenja da prevarite svojeg partnera ili svoju partnericu znaju biti česta, a ako se prepustite tom iskušenju, vrlo često dolazi do rastave braka. Potrebno je razumjeti da je iskušenje samo trenutna želja koja će proći. Ako se odlučite prepustiti iskušenju, morate biti svjesni da će to nanijeti veliku emocionalnu bol vašem bračnom partneru/ici.

Ako se prepustite iskušenju, onda to znači da brak ne funkcionira i da nema više ljubavi. Unatoč tome, važno je da ostane poštovanje zahvaljujući kojem nećete nanijeti bol drugoj osobi iako ste u mogućnosti da to i učinite.

Savjeti za uspješan brak

Brak je velika životna promjena koja utječe na sve aspekte života. Kako biste bili što uspješniji u toj životnoj promjeni, donosimo nekoliko savjeta za uspješan brak. Brak utječe na sve aspekte života, a posebno na:

 • Financije
 • Intimnost
 • Prijateljstvo
 • Vrijeme za sebe
 • Rutinu

Financije

Brak utječe na financije jer tada razmišljate o zajedničkim financijama i kako uskladiti različite financijske stilove. U većini slučajeva, desi se situacija da je jedan od partnera potrošač, a drugi štediša.

Kako biste pametno raspolagali zajedničkim financijama potrebno je o njima otvoreno razgovarati. Novac je važan u svakom odnosu pa stoga i u bračnom. Kako ne bi upravo novac bio razlog bračnih razmirica, pokušajte iskreno i otvoreno sagledati vlastite financijske navike, ali i partnerove kako biste znali razlikuju li se i u kojoj mjeri.

Svima je poznata uzrečica ‘čist račun, duga ljubav’ koja se uvijek pokaže točnom. Bilo bi poželjno kad biste prije stupanja u brak ili pak na samom početku bračnog putovanja jedno drugome prikazali svu svoju imovinu i dugove.

Vrlo je važno odrediti zajedničke financijske ciljeve i prioritete. Zajedničko određivanje financijskih ciljeva mora se temeljiti na razumijevanju i slogi. Razumijevanje je vrlo važno upravo u onim bračnim odnosima u kojima samo jedna osoba prima plaću ili kad jedna osoba prima puno veću plaću od druge. Time može doći do određenih nesuglasica ovisno o tome tko koliko doprinosi zajedničkom budžetu, ali takve situacije trebalo bi izbjegavati budući da su sada financije zajedničke i imate zajedničke ciljeve.

Na temelju zajedničkih financijskih ciljeva i prioriteta napravite financijski plan i kućni proračun i ono najbitnije, držite se tog dogovorenog proračuna.

Intimnost

Intima je važna u svakom ljubavnom odnosu, a u braku posebno jer često dolazi do njenog narušavanja. Uzrok tome često su užurban način života, posao i djeca. Važno je da se prilagodite novoj i drugačijoj životnoj dinamici ako želite očuvati bračnu intimu. Međutim, ako vam se desi narušena intimnost, smatrajte to normalnom pojavom s obzirom na brojne životne obveze.

Prijateljstvo

Prijateljstvo je važan dio bračnog odnosa. Zdravi bračni odnos temelji se na prijateljstvu s bračnim partnerom/icom jer bez prijateljstva odnos je narušen. Dugoročnost kvalitetnog odnosa i povezanosti između bračnih partnera krije se upravo u prijateljstvu koje se mora održavati i obnavljati ako je narušeno.

Također, u braku su bitna i prijateljstva s drugim ljudima. Kako biste održali vlastito mentalno zdravlje, vrlo je važno da održavate prijateljstva sklopljena prije bračnog života. Druženje sa svojim prijateljima ili prijateljicama jednom tjedno ili par puta mjesečno odlično je za malo odmora od bračnih obveza i služi kao relaksacija.

Zajednička prijateljstva sklopljena u bračnom odnosu također je potrebno održavati. Često tu to prijateljstva s drugim bračnim partnerima koji imaju djecu. Ta prijateljstva važna su kako biste imali prijatelje koji imaju potrebe i interese slične vašima. Osim toga, mogu uskočiti kada treba pričuvati djecu.

Vrijeme za sebe

U braku je vrlo teško odvojiti vrijeme za sebe, posebno kad stignu djeca. Unatoč činjenici da je to vrlo često neizvedivo, pokušajte poraditi na tome kako biste očuvali sebe i svoje potrebe u bračnom životu. Očuvanje vlastitog identiteta, a onda i vlastitih potreba vrlo je važno za očuvanje mentalnog zdravlja. Vrlo često događa se da se partneri u bračnom odnosu izgube i time dolazi do brojnih razmirica i problema. Pokušajte s partnerom/icom dogovoriti vrijeme za sebe kako biste mogli zadovoljiti vlastite potrebe i duševni mir.

Ljubomora i kontroliranje partnera

Ljubomora je složena emocija sastavljena od ljubavi, straha srdžbe. Zdrava količina ljubomore prihvatljiva je jer ona označava da je partneru/ici zaista stalo do vas. Međutim, jaka ljubomora koja vodi prema potrebi za kontroliranjem partnera nikako nije poželjna pa ni zdrava za bračni odnos. Kronična ljubomora i kontroliranje partnera dovodi do gubitka sigurnosti, povjerenja i stabilnosti braka. Ako se radi o neutemeljenoj i pretjeranoj ljubomori koja se temelji na nerealnim situacijama, kompletan odnos se narušava.

Što treba uvijek biti prisutno u braku?

Brak je institucija koja dovodi pred dvoje ljudi brojne izazove u različitim životnim aspektima. Najbitnije je da uvijek zadržite poštovanje, iskrenost i otvorenu komunikaciju kako biste se, kao bračni par, na najbolji mogući način suočili s izazovima u zajedničkom bračnom životu. Najlakše je odustati pred tim izazovima, ali to nikada nije rješenje, posebno kad su u bračnom životu prisutna i djeca.

Foto: taylor hernandez/Unsplash

Ime mi je Maja. Diplomirala sam sociologiju i filozofiju. Pisanje i novinarstvo oduvijek su bili dio mojih interesa kojima se konačno mogu i posvetiti. Pišem u o temama koje su aktualne i relevantne, te me osobno zanimaju, u nadi da će nekome biti korisni i edukativni. U slobodno vrijeme bavim se fitnessom i povremeno yogom. Volim kuhati i zdravo se hraniti, a svaku od tih aktivnosti volim začiniti dobrom rock 'n' roll glazbom.