Skriveni znakovi depresije

tužna osoba

Osjećate li se frustrirano i pred sobom ne vidite ništa čemu bi se veselili? Sve u čemu ste dosad uživali kao što su neka slasna jela, sada je samo nešto što morate pojesti kako ne bi bili gladni? To su samo neki od simptoma koji se smatraju znakom depresije, bolesti koju bi što prije trebalo liječiti.

Kada ste već duže vrijeme tužni i nikako ne vidite izlaz iz trenutne situacije i smatrate da bi vam jedino mogla pomoći stručna osoba, vi se očito nalazite u kompliciranom psihičkom stanju nastalo kao rezultat prethodnih negativnih situacija, koje više ne može riješiti ni topla riječ prijatelja nego samo profesionalna pomoć.

Kada god nešto radite primjećujete kako vam nedostaje motivacije? Teško se možete natjerati na bilo što, a za svaki posao koji morate napraviti imate osjećaj kao da morate napraviti najtežu stvar na svijetu? Nedostatak motivacije je još jedan od znakova da ste depresivni i da bi trebali nešto poduzeti kako bi si život vratili u normalu.

Osim na poslu, možete biti nezainteresirani za druženje s prijateljima ili s partnerom. Potrajte li to dugo bilo bi najbolje da se obratite za pomoć psihijatru kako bi što prije mogli nastaviti dalje živjeti i biti produktivni.

Izbjegavanje hrane tijekom dana i prejedanje u kasnim noćnim satima još je jedan znak depresije. Pored toga što se radi o depresiji, ovakav način prehrane nije zdrav i može uvelike utjecati na zdravlje te tako dovesti do velikih zdravstvenih komplikacija.

Loše raspoloženje uzrokovano depresijom dovodi do sve manje aktivnosti što na kraju rezultira padom imuniteta i čestim bolestima. Ovo je još jedan skriven znak depresije zbog kojeg treba što prije potražiti pomoć.

Ako ste pospani cijelo vrijeme i imate dojam da bi mogli samo spavati jer nemate volje za ništa drugo pa ni ono što vas je prije veselilo, očito je kako se nalazite u depresivnom stanju, a radi li se o blažem ili težem obliku, znat ćete ako se uputite kod liječnika.

Ponekad su u pitanju privremena stanja koja se mogu riješiti i bez doktora, ali u većini slučajeva je potrebno potražiti pomoć sa strane kako se psihičko stanje ne bi zakompliciralo.

Autor: S.Š., Foto: Karuka/Shutterstock