Minerali za zdravlje

pijenje mlijeka

Nešto više od 4 posto tjelesne mase čine upravo minerali koji se uglavnom nalaze u kostima. Minerale unosimo u naš organizam hranom, vodom ili pak lijekovima. Oni su anorganski kemijski elementi, a čak 80 od ukupno 103 se nalazi u ljudskom organizmu.

Postoje tri vrste minerala:

MAKROMINERALI – su ona vrsta minerala koji je u organizmu potrebno više od 100 mg (magnezij, kalcij, kalij…)

MINERALI U TRAGOVIMA – su oni koji se u našem tijelu nalaze “u tragovima”. To znači da ih naš organizam treba, ali u vrlo malim količinama. Znanstvenici nisu ni dan-danas sigurni koliko je kojeg od tih minerala potrebno dnevno. Ovdje spadaju jod, željezo, mangan, bakar, jod, kobalt, cink, flor i selen.

Svatko od nas se ponekad osjeća bezvoljno, no, tada gotovo uopće ne pomislimo da je razlog nedostatak minerala. Oni naime, iz tijela izlaze probavom ili znojenjem, stoga ih treba nadoknađivati svakodnevno jer ih organizam ne može proizvesti dovoljno. Oni se nalaze u krvi, ljudskom tkivu, kostima, mozgu, te ako ih nemamo dovoljno razlog možda leži u lošoj prehrani ili stresu.

Minerali u ljudskom tijelu su međusobno povezani, a manjak samo jednog može dovesti do poremećaja u organizmu gdje je taj mineral neophodan za normalno funkcioniranje.

Ako vam fali neki mineral, morate se čuvati bolesti poput parazitskih infekcija, čireva, bolesti jetre ili čak kronične upale crijeva. Gubitak mierala u tragovima može pak uzrokovati uzimanje diuretika.

Minerali, baš kao i vitamini, pomažu našem tijelu da raste i da se pravilno razvija, te nam pomaže da budemo zdravi. Naše tijelo minerale koristi za obavljanje različitih funkcija – od izgradnje čvrstih kostiju do rada živčanih impulsa. Neki se čak koriste i za održavanje normalnog rada srca.

Ako spadate među one rijetke osobe koje i imaju vremena i novaca svakodnevno za pripremu zdrave hrane bogate vitaminima, ne morate brinuti o manjku minerala u vašem organizmu. Jer, činjenica je da je minerale najbolje uzimati prirodnim putem, to znači putem hrane. Iznimke su, naravno, osobe koje određene namirnice ne mogu konzumirati zbog alergijske reakcije. Oni pak mogu nedostatak nadoknaditi uzimanjem tableta ili kapsula koji na tržištu ne nedostaje.

Foto: Dash/Shutterstock