Paraliza sna

spavanje

San je važan za sve osobe kako bi imale zdrav i sretan život. Ponekad se za vrijeme spavanja događa paraliza sna. Paraliza sna se uglavnom javlja kod buđenja ili uspavljivanja, kada je osoba na granici između spavanja i budnosti. Zapravo se još uvijek ne zna točan uzrok privremenog gubitka kontrole mišića koji se javlja kod paralize sna. Neki tvrde da se uzrok nalazi u REM fazi sna kada su ljudski mišići oslabljeni, a vjeruje se kako je to zato da se osoba zaštiti od samoozlijeđivanja dok sanja.

Halucinacije u snu

Paraliza sna je često popraćena halucinacijama u snu jer su noćne more strašne posebice onda kada osoba spava, a najviše ih je strašno doživjeti kada osoba ima otvorene oči prilikom sanjanja.

Osobe koje imaju paralizu sna se teško bore sa takvim snovima koji su često prisutni, a koji nisu nimalo ugodni. Takve halucinacije mogu poprimiti razne oblike poput čudnih zvukova, osjećaja nečije prisutnosti, osjećaja nečijeg dodira na koži, vizualne halucinacije i umišljanja levitacije.

Paraliza sna ne traje dugo već samo nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Ipak oni koji ju dožive imaju osjećaj da ona traje mnogo dulje.

Svatko može doživjeti paralizu sna bez obzira na spol i dob, a najčešće se javlja kod osoba u ranim dvadesetima i tridesetima. Noćno tuširanje je najbolji lijek za zdraviji i bolji san, a nedostatak sna povećava rizik od paralize sna zbog čega se najčešće javlja kod osoba koje su kronično neispavane.

Ljudima je potrebno između sedam i osam sati sna, a ženama je potrebno više sna nego muškarcima. Stres isto tako može uvelike utjecati na paralizu sna pa ga je poželjno izbjegavati što je više moguće.

Ako je osoba izložena stresu povećava se učestalost paralize sna koja može biti simptom kroničnog poremećaja spavanja kojeg karaterizira iznenadni napadaj sna u neprimjerenim situacijama i pretjerana pospanost.

Ponekad se paraliza sna veže i uz privremeni prestanak disanja u snu, a ako se osobi počnu javljati ovakvi problemi najbolje bi bilo da potraži stručnu pomoć. Jedino stručnjak može pomoći osobi poboljšati kvalitetu sna, isključiti druge poremećaje sna i uspostaviti raspored spavanja. Pokušajte spavati dovoljno i izbjegavajte stresne situacije.

Autor: A.Z., Foto: Tom Wang/Shutterstock