Masna koža lica

lijepo lice

Pubertet je period uz koji često vežemo probleme s masnom kožom jer se pojačano aktiviraju lojne žlijezde, no mnogo žena i muškaraca i u zrelijoj se dobi bori s pretjeranim sjajem masne kože.

Od svih tipova kože, masna koža je najosjetljivija vrsta zbog pojačanog rada lojnih žlijezda koji povećava mogućnost začepljenja pora na koži. Ako prljavština uđe u pore, odumrle kožne stanice i bakterije tamo ostanu začepljene pa se javljuju crvene izbočine. Osobe s masnom kožom često ratuju sa prištićima i aknama.

Ova vrsta kože je uvjetovana genetskim faktorima i razinom spolnih hormona u organizmu, čija neravnoteža dovodi do pretjeranog stvaranja sebuma. Prednost masne kože je ta što ona sporije stari zbog više razine hidratacije, uspoređujući ju sa suhom ili osjetljivom kožom, ona duže ostaje mlađa, a starenjem se samo situacija poboljšava.

Prilikom njege masne kože najvažniji potez je temeljito, ali ne i agresivno, čišćenje lica dvaput dnevno. Od velike je važnosti svakodnevna, pravilna njega jer se čestice prašine i smoga više lijepe, stoga je obavezna jutarnja i večernja njega lica. Blagi tonik i gel za umivanje niske pH vrijednosti, bez ulja i alkohola, uklonit će višak masnoće, a paralelno će očuvati površinski sloj.

Stanje vam može pogoršati čišćenje lica sapunom, agresivnim tonicima ili pak prečesto umivanje. Pokušajte jednom, dva puta tjedno na lice nanijeti masku ili napraviti piling kože jer će to ukloniti masnoću i nečistoću s površinskog sloja kože. Preporuča se da, ako imate masnu kožu, ne koristite antibakterijske make up proizvode jer je masna koža podložna iritacijama.

Izbjegavajte proizvode bazirane na ulju i mastima jer oni mogu samo pogoršati situaciju, pa radije koristite proizvode bazirane na vodi. Vrlo je važno da ste svjesni činjenice kako i prehrana može utjecati na vaš ten, pa pokušajte voditi zdrav način života i jesti što zdraviju hranu koja će vaše tijelo opskrbiti vitaminima i mineralima, posebno bi trebali izbjegavati masnu hranu i slatkiše.

Također je vrlo važno da svaku večer prije spavanja obavezno skinete šminku i očistite lice adekvatnim gelom za umivanje.

Foto: cameilia/Shutterstock