Liječenje sunčevim zrakama

djevojka-na-suncu

Nakon duge i hladne zime, sunce nam je napokon zasjalo i dani su nam sve topliji. Upravo zbog toga sve se više vremena provodi vani na otvorenom, a sunčeve zrake koje dopiru do nas nam donose puno dobrobiti za zdravlje. Naravno morate i pripaziti da se previše ne izlažete sunčevim zrakama, posebice ne u doba dana kada su one štetne, a to je od 11 sati ujutro do 16 sati popodne. I naravno, kožu zaštitite prirodnom kremom za sunčanje.

Utjecaj sunčevih zraka na organizam

Sunčeve zrake poboljšavaju raspoloženje, podižu imunitet, ali i imaju mnoge druge ljekovite učinke, zbog čega ih se ne smije u potpunosti izbjegavati.

Izlaganje suncu će vam pomoći da organizam apsorbira više nutrijenata hrane, da osoba prirodno mršavi i snizit će razinu lošeg kolesterola.

Terapija sunčevim zrakama

Terapija uz pomoć sunčevih zraka će pridonijeti cjelokupnom ljudskom zdravlju i prirodno će osnažiti organizam. Zato iskoristite ljekovitih sunčevih UV zraka, ali uz pridržavanje sigurnog korištenja isključivo u terapijske svrhe.

Moguće je sunčati se zdravo, a to ćete postići na ove načine:

 • uvijek planirajte redovito izlaganje suncu i pokušajte izbjeći kratkotrajno sunčanje koje je intenzivno, a pod time se misli samo na sunčanje u danima kada ste na godišnjem
 • izbjegavajte prženje na suncu jer se sunčanje u zdravstvene svrhe provodi samo onda kada se temperatura zraka ne penje iznad 18 stupnjeva
 • uvijek je najkorisnije jutarnje sunčanje zbog čega se suncu savjetuje izlagati što ranije ujutro
 • prilikom izlaganja sunčevim zrakama u terapijske svrhe nikako kožu ne mažite kremama za sunčanje jer u suprotnom vaša koža neće moći upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti
 • osobama koje su jako osjetljive na sunce se savjetuje da prvo sunčaju stopala, zatim noge, pa tek onda prsa i abdomen
 • ako odlazite u hladniju ili topliju klimu od ove u kojoj sada boravite, prije sunčanja što češće šećite na prohladnom i svježem zraku
 • zapamtite da su kratka izlaganja suncu puno zdravija od dugotrajnih izlaganja
 • kako bi zaštitili vrati i lice uvijek prilikom sunčanja nosite šešir
 • uvijek se oprezno izlažite suncu i pazite da ne izgorite
 • najbolje godišnje doba za sunčanje je proljeće, ali i rano ljeto
 • koži uvijek priuštite postupno tamnjenje
 • jedite hranu bogatu antioksidansima, cjelovite namirnice i hranu bogatu beta karotenom, a izbjegavajte konzumiranje štetnih masnoća

Ljekovito djelovanje na ljudski organizam

Od davnina je poznato da sunce ljekovito djeluje ne ljudski organizam, a u nastavku vam donosim i zašto je to tako. Istraživanja su pokazala kako se osobama koje boluju od ateroskleroze nakon izlaganja suncu znatno poboljšava nalaz krvne slike i elektrokardiogram.

Liječenje psorijaze

U liječenju psorijaze je terapija sunčevom svjetlošću vrlo djelotvorna jer se simptomi ove bolesti mogu uvelike ublažiti prilikom izlaganja ultraljubičastom zračenju. Sunce ima snažniji i bolji učinak od medikamenta, a osim kod psorijaze pomaže i kod 80 posto kožnih oboljenja.

Osobe koje boluju od kliničke depresije napreduju puno bolje u osunčanim prostorima jer sunce itekako utječe na psihičko zdravlje.

Ultraljubičasto zračenje

Istraživanja su pokazala kako ultraljubičasto zračenje snižava krvni tlak kod 70 posto osoba koje boluju od hipertenzije.

Izlaganjem UV zračenju se povećava broj bijelih krvnih stanica koje su zadužene za obranu od infekcija, kao i udio kisika u krvi.

Sunčeva je svjetlost baktericidna, što znači da ubija i uništava bakterije zbog čega je u osunčanim sobama puno manji broj bakterija, nego u zamračenim.

Proizvodnja vitamina D

Tijelu je potrebna sunčeva svjetlost kako bi proizvelo vitamin D sintetizirajući ga u koži. Vitamin D je neophodan za snažan imunosni sustav te zaštitu i rast kostiju i zuba.

Osobe koje se suncu ne izlažu dovoljno povećavaju rizik od bolesti koje nastaju kada nedostaje vitamina D.

Manjak vitamina D dovodi do rahitisa, dijabetesa tipa 1 i 2, raka debelog crijeva, zloćudnog melanoma, tuberkuloze, degenerativnih bolesti kostiju, prijeloma kuka, osteoporoze, epileptičkih napadaja, raka prostate i raka dojke.

Tijelo uvijek bolje iskorištava vitamin D koji je dobiven od sunca, a ne onaj koji je dobiven iz hrane, a koji u većim količinama može biti toksičan.

Ako osoba ima ozbiljan manjak sunčevog vitamina organizam ne može apsorbirati dovoljno kalcija i zato su kosti slabe i krhke.

Poboljšanje zdravlja

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je besplatan i najjednostavniji način kako bi se dobila dovoljna količina vitamina D i kako bi se poboljšalo zdravlje.

I zato se smatra da je jedna od najmoćnijih terapija za ljudsko zdravlje upravo izlaganje suncu, a kako su sada pred nama sunčani dani iskoristite ovu terapiju da popunite zalihe vitamina D u svom organizmu.

Autor: Ana Zibar, Foto: Daxiao Productions/Shutterstock

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.