Kus-kus, sitna vrsta tjestenine

kus-kus

Kus-kus je parena, drobljena, sitna vrsta tjestenine koja potječe iz Sjeverne Afrike. Ta je namirnica bogata bjelančevinama, mineralima i vitaminima, a sadrži i kvalitetne masnoće. Kus-kus može biti sitan, srednje veličine ili pak krupan, a pripremom, koja uključuje dugotrajno namakanje i kuhanje na pari, obujam mu se povećava do 3 puta.

On se dobiva valjanjem i oblikovanjem, nakon čega se dobiju sitne granule. S obzirom da nema izražen okus, lako upija arome druge hrane i odlično se slaže sa različitim začinima. Kus-kus se može poslužiti kao poslastica ili slano jelo jer ne sadrži nezdrave masnoće.

U Sjevernoj Africi se ova namirnica svakodnevno nalazi na stolu. Tamo ga rade žene, domaćice, okupljene u grupama kojima je to prava umjetnost. Na jesen se rade zalihe kus-kusa za cijelu zimu, a to jelo ima i religijski značaj i jede se na svim svečanim događanjima. Uglavnom se jede iz zajedničke posude tako da ukućani sjede okolo i svatko grabi sebi. Također se zbog simbolike poklanja siromašnima, jer vjeruju da će tim činom zagarantirati sreću i dobrobit za cijelu obitelj.

Ova prehrambena namirnica ima dugačak rok trajanja, što je bilo od posebne važnosti ljudima  iz davnina kada nije bilo frižidera ili nekog drugog načina za održavanje namirnica. Najbolje ga je čuvati u zatvorenoj posudi i na tamnome mjestu, jer ga onda možete čuvati više od godinu dana. Dobro mu je dodati list lovora da otjera nametnike od žitarica i tjestenine.

Kus-kus koji se može kupiti kod nas u trgovinama je već termički obrađen, pa ga možemo, prateći upute sa ambalaže, vrlo brzo pripremiti.

Uglavnom se poslužuje uz meso i povrće, te se može skuhati kao prilog uz bilo što, poput currya ili pak može biti zamjena za rižu. Vrlo je čest prilog svim jelima od plodova mora, a s orašastim plodovima i začinima može biti odličan doručak. S njim možete eksperimatirati koliko vas volja. Kada idući put dogovorite večeru s prijateljima, iznenadite ih ovom orientalni, naobičnom, ali vrlo ukusnom namirnicom!

Foto: margouillat photo/Shutterstock