Koji su najvažniji vitamini za naš organizam?

Djevojka sa kožarom zdravih namirnica, Foto: Zoom Team/Shutterstock

Poljski biokemičar Kazimier Funk davne je 1912. godine izolirao određenu kristalnu tvar iz riže i nazvao je vitaminom.

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje naše tijelo ne može samo sintetizirati pa ih moramo uzimati u hrani. Nastaju u biljkama uz pomoć sunca, a samo ponekad mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu.

Ljudska prehrana prepoznaje 40-ak različitih tvari koje zovemo esencijalnim nutrijentima; njih 13 su vitamini, 15 ih spadaju u minerale, dok su ostali aminokiseline. Bez vitamina naš organizam ne može funkcionirati; svaki od njih ima određenu funkciju, a najvažniji su nam vitamini A, B1, B2, B6, B12, C, D, E i K.

Kako bismo ih uvijek dovoljno unijeli u organizam dobro je znati koje su namirnice bogate njima. Vitamin A nalazimo u jetri, ribi i bundevama. Grašak i grah odlična su izvor vitamina B odgovornog za lijepu kosu, nokte i zdravlje očiju. Taj vitamin smanjuje rizik od pojave različitih tumora i opksrbljuje tijelo energijom, poznat je i kao vitamin zadužen za dobro raspoloženje.

Vitamin B2 je vitamin rasta i posebno je važan kod djece. Nalazi se u mlijeku, jajima, ribi, žitaricama, brokuli, špinatu i šparogama. Jedemo li dovoljno hrane bogate tim vitaminom, možemo značajno smanjiti učestalost migrene. Gubitak apetita i probavni problemi ukazuju na to da nam nedostaje vitamina B6. Nalazimo ga u mliječnim proizvodima, svinjetini, peradi, ribi, lješnjacima, bananama, avokadu i mahunarkama.

Svi dobro znamo da vitamin C jača naš imunitet i pomaže u liječenju prehlada, različitih infekcija i povišenog kolesterola. Ima ga u limunu, naranči, jagodama, kiviju, mangu, borovnicama, ribizlu, paprici i špinatu. Vitamin D jača kosti i zube, a najbolji njegov izvor je sunce. No, nekada ono nije dovoljno pa vitamin D moramo nadomjestiti u hrani. Nalazimo ga u gotovo svim namirnicama, a najviše u lososu, sredlama, teletini, jajima, šampinjonima, mliječnim proizvodima i maslinovom i suncokretovom ulju.

Vitamin K brine za zdravlje naših kostiju, on spriječava nastanak osteoporoze. Ima ga u jajima, zelenom povrću, luku i mesu.

Način skladištenja i pripremanja hrane uvelike određuje koliko ćemo vitamina izgubiti u određenim namirnicama. Jedan od rijetkih vitamina čija se vrijednost kuhanjem ne smanjuje jest vitamin K. Većina ostalih, najčešće predugom termičkom obradom, gubi svoja svojstva.

Spoznaje o važnosti vitamina značajno su smanjile pojavu hipovitaminoze u svijetu, izuzetak su tek manje razvijene zemlje gdje je nedostatak nekog vitamina u organizmu vezan uz opću glad i pothranjenost.  A to je već problem za sebe i za neku sasvim drugu priču.

Autor: I.H., Foto: Zoom Team/Shutterstock