Aditivi u prehrani

konzervirano-voce-i-povrce

Prehrambenim aditivima smatraju se kemijske tvari koje se koriste kao dodatak hrani. Njihova je svrha pomoći proizvodu da što dulje zadrži svoja svojstva, miris, okus i izgled. Industrijska proizvodnja međutim, sve češće obuhvaća stavljanje aditiva u hranu, ali se to kasnije kod prodaje ne navodi. Njihov je cilj održati što dulji rok trajanja hrane, štite je od kvarenja, ali se i mijenjaju neke osnovne osobine samih namjernica. Iz tog razloga, sve više ljudi izbjegava hranu koja sadrži aditive.

Danas se gotovo sve proizvedene namirnice konzerviraju, što je problem organskoj proizvodnji jer aditivi ne pripadaju zdravoj prehrani. Oni su umjetne tvari, proizvedene kemijskim procesima i znaju naštetiti ljudskom zdravlju. Konzerviranu hranu ne smijemo otvoriti i zatim dugo držati otvorenom, jer će naglo doći do kvarenja proizvoda.

Razlikujemo dvije vrste aditiva, umjetni i oni prirodnog porijekla. Umjetni aditivi proizvedeni su kemijskim reakcijama i postupcima, štetni su za ljudski organizam ukoliko ih se u tijelo unese previše. Stoga bismo trebali izbjegavati prečeste i prevelike konzumacije konzervirane hrane.

Ovdje ubrajamo različite pojačivače okusa i arome koji su nezdravi jer stvaraju ˝nove˝ aditive u proizvodima. Oni se vežu na hranjive sastojke hrane i mijenjaju im okus. Jedan od najpoznatijih i najčešćih takvih aditiva zasigurno je natrijev glutaminat. Prisutan je u mesnim konzerviranim proizvodima i začinima. Spaja više okusa i tako čini hranu ukusnijom, ali nezdravom.

Za razliku od umjetnih, aditivi prirodnog porijekla nisu štetni u tolikoj mjeri. U njih ubrajamo vitamine, vlakna, prirodni šećer, enzime i prirodne boje. Oni hrani daju bolji okus, nisu štetni, a čuvaju hranu od vanjskih učinaka. Važno je naglasiti da se ni sa prirodnim aditivima ne smije pretjerivati.

Poboljšavaju samu kvalitetu proizvoda, a zbog velike potražnje kupaca, hrana je jeftinija i dostupnija. Još jedna dobra strana aditiva jest mogućnost uživanja u sezonskim proizvodima, najčešće ovdje ubrajamo voće u kompotima ili džemovima, tijekom cijele godine.

 Autor: D.Š. Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock