Kako smršaviti uz pomoć limuna

sok od limuna

Limun je voće bogato vitaminima i hranjivim nutrijentima koji štite naš organizam i jačaju ga. Pripada skupini agruma, točnije citronima. Njegovi počeci i prvi uzgoj povezuju se s Mezopotamijom, Kinom i Indijom.

U tim se zemljama limun prvobitno koristio isključivo kao ukrasna biljka. Kasnije je limun pokazao koliko je zapravo koristan i zdrav.

Samo drvo limuna može izrasti do 5, 6 metara. Uglavnom rodi dva, tri puta godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjim padalinama. Potrebno mu je dosta tekućine i topline, pa je uzgoj agruma najrašireniji u tropskim krajevima. Njegovi cvjetovi su mirisni, a plodovi više nego korisni.

Limun je djelotvoran kod skidanja viška kilograma i neželjenih masnih naslaga. On sadrži velike količine vitamina, baš kao i ostali agrumi poput naranče ili grejpa. Vitamin C iz limuna uspješno sprječava pojavu gripe, prehlade, jača imunitet i tako se tijelo lakše bori protiv štetnih virusa i bakterija.

Smanjuje razinu inzulina u krvi i time nas štiti od dijabetesa, šećernih bolesti i visokog kolesterola.

Istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji su redovito konzumirali vitamin C, bilo iz hrane ili dodataka prehrani, imali duplo manji rizik od dobivanja srčanih bolesti i karcinoma.

Velike količine antioksidansa koji se nalaze u limunu i njegovom soku, pomažu razgradnji i izbacivanju viška tekućine iz tijela. S tom tekućinom izlaze negativni i štetni sastojci, kao i bakterije koje organizam nije u mogućnosti probaviti.

Limun je već odavno poznat kao pravi lijek protiv masnoća i kalorija. Njegovo svojstvo pozitivno djeluje na otapanje, odnosno lakše sagorijevanje masnoća u tijelu. Stoga ćemo redovitim konzumiranjem limuna, skidati neželjene i nakupljene kilograme.

Jednom dnevno popijte čašu vode pomiješanu sa svježim sokom od limuna. To će biti prava energetska bomba, puna energije i hranjivih tvari. Nikako nemojte piti sam limunov sok jer je visina kiselosti prevelika što može oštetiti stijenku grla i ždrijela. Ocijeđeni limun možete stavljati i u salate, u zamjenu za ocat.

Autor: D.Š., Foto: andreasnikolas/Shutterstock