Kako smršaviti poslije poroda

mrsavljenje nakon poroda

Razdoblje nakon poroda sačinjeno je od lijepih trenutaka s vašim djetetom, trenutaka zajedništva, topline i smijeha, no također je ispunjeno i umorom, neprospavanim noćima i iscrpljenosti.

Žene u trudnoći dobiju u prosjeku oko 15 kg, poslije poroda izgube 5 kg, a ostalih deset je često teško skinuti. Kako se vratiti na staru težinu, kako smršaviti? Kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati, treba kombinirati uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Ako vam liječnik ne preporuči drugačije, nakon poroda se možete vratiti redovitoj tjelovježbi koju ste imali prije poroda i to čim prestanu postporođajni bolovi. No, nemojte odmah prenaglo krenuti nego dozvolite tijelu da se postepeno vrati u formu. Duljina oporavka tijela ovisi o tome jeste li rodile normalnim putem ili carskim rezom.

Ako je sve u redu, vježbati možete početi odmah nakon poroda. To ne znači dizanje teških bučica nego vježbe koje radite nakon 48 sati nakon poroda, a to su dizanje iz kreveta uslijed higijenskih i fizioloških potreba. Uz to možete i malo prošetati. Prije nego ustanete iz kreveta malo razgibajte zglobove stopala i još uz to možete se lagano kretati s boka na trbuh pa na drugi bok i na leđa.

Dobro je raditi Kegelove vježbe i ojačati mišiće dna zdjelice. Mišići zdjelice pridržavaju unutarnje organe pa ih je bitno održati jakima. Ove vježbe možete raditi već u rodilištu tako što ćete stiskati mišiće kada želite zadržati mokraću. Dovodite mišiće u kontrakciju i svaki dan produljujte vrijeme kontrakcije. Nakon tjedan dana neka kontrakcija mišića bude 10 do 15 sekundi, a vježbu ponavljajte minimalno trideset puta dnevno.

Iako će vam trbuh na početku izgledati loše, ne očajavajte, oni se redovnim treningom mogu vratiti u prijašnje stanje ili izgledati čak i bolje. Kako bi se postepeno ojačali mišići morate uskladiti vježbe s disanjem. Kod udaha prsni koš okrećite u stranu, a izdah koji bi trebao trajati duže od udaha neka tada prsni koš ide ide niže uz spuštanje trbuha.

Ako je porod bio carskim rezom, oporavak nakon poroda traje duže. Zbog dugotrajnog ležanja cirkulacija u tijelu slabi pa bi se već u krevetu mogle raditi vježbe za povećanje cirkulacije, posebice u nogama. Stoga, lagano kružite stopalima svaki dan 10 puta u jednu stranu, pa 10 u drugu stranu i nakon toga širite i skupljajte prste.

Autor: S. G., Foto: Jiri Hera/Shutterstock