Kako promijeniti životne navike

zdrave navike

Kako biste bili zadovoljni sobom i općenito u životu, postoje nekoliko loših navika koje morate promijeniti. Najčešće su to loše prehrambene navike, sjedenje ispred televizora i kompjutera i loša samodisciplina.

Ako se družite u stanu s prijateljima, vjerojatno ćete im ponuditi razne grickalice praznih kalorija i s puno masnoće i šećera. Za promjenu ponudite im jednostavne grickalice poput orašastih plodova ili mediteranske zimske sendviče. Ako naručujete hranu iz restorana, nemojte naručivati pizze, ćevape, pileća krilca, nego za promjenu naručite pileća prsa s povrćem. osim dobrog okusa, dobit ćete i bogatu porciju proteina. Prijatelje umjesto Coca-Cole ponudite s finim prirodnim voćnim koktelima.

Ako ste skloni grickati kasno navečer pred televizorom, pokušajte izbaciti takvu naviku. Radije si pripremite konkretan obrok kao što je plava riba, složite salatu od rajčice ili salatu od posnog sira, rajčice i krastavaca. Ove namirnice su bogate proteinima i nakon takvog obroka nećete imati potrebu za grickalicama.

U uredu smo svi skloni jesti grickalice i brzu hranu. Pokušajte si organizirati raspored prehrane tako da si kod kuće pripremite zdrav ručak i spremite zdrave međuobroke poput voća i orašastih plodova. Ako ste na poslovnom ručku, izaberite si salatu ili pileća prsa s rižom i izbjegavajte slasni kruh iz košarice.

Znamo da je na obiteljskim večerama teško i nepristojno odbiti svu tu slasnu hranu koja se nalazi na stolu, no pokušajte ipak u svoj tanjur staviti voće i povrće u većim količinama, a ostalu slasnu hranu u jako malim količinama i nitko neće prigovarati zašto ne jedete.

Često nakon tjelovježbe jako ogladnimo pa smo skloni prežderavanju, stoga je dobro pojesti nešto hranjivo prije vježbanja. Kombinirajte proteine i ugljikohidrate jer će vam držati šećer u balansu pa nećete nakon toga imati potrebu jesti više kalorija nego što ste potrošili. Pojedite maslac od kikirikija namazan na rižin snack ili kruh od punog zrna i bananu i zadovoljite potrebe vašeg tijela zdravim kalorijama.

Autor: S. G., Foto: Daxiao Productions/Shutterstock