Pokreti bebe u majčinom trbuhu

žena i trbuh

Vjerujemo da svaka žena koja je trudna s nestrpljenjem očekuje prvi maleni trzaj, odnosno pokret svoje bebe u trbuhu. Kako će vrijeme prolaziti, bebini pokreti će postajati sve snažniji te ćete voljeti saznati što oni ustvari znače. Donosimo vam značenje bebinih aktivnosti u cijeloj trudnoći.

Mnoge žene ne znaju, no beba se tokom spavanja i tokom budnog stanja u samo jednom satu u trbuhu miče čak i do pedesetak puta.

To su znakovi da beba vjerojatno pokreće glavicu, ruke ili noge te se rasteže. Bebe mogu i dodirom istraživati je li oko njih okolina toplija ili hladnija.

Također, ako osjetite jači trzaj, beba se stopalima odguruje od maternice te to izgleda kao da hoda.

Žene koje su po prvi puta ostale trudne sigurno će biti zbunjene kad osjete micanje bebe za razliku od trudnica koje su već bile rodile. Bebino pomicanje se može osjetiti od četvrtoga mjeseca trudnoće jer se tada fetus počinje intenzivno razvijati i postajati veći.

Žene vitkijeg stasa prije bi mogle osjetiti bebinu aktivnost nego punije žene. No ipak, svaka žena bi trebala osjetiti trzaje od 22. tjedna od kako su trudne.

Od 20. do 24 tjedna beba postaje sve aktivnija. Budite spremni da ćete slijediti brojni tjedni u kojima ćete osjetiti trzaje i okretaje.

Od 24. do 28. tjedna trudnoće na red dolaze pomicaji i udarci koji bi mogli biti pravilno tempirani. Tada je vaša beba počela štucati.

U 29. tjednu trzaji bi mogli postajati sve slabiji no kada se budu pojavili bit će dosta snažniji i jači.

U 32. tjednu beba postaje veća i aktivnija pa se pripremite na razne vratolomije unutar trbuha.

U 36. tjednu nije rijedak slučaj da se već neke bebe počinju spuštati u položaj u kojem su spremne za porod. To je znak da vas očekuju brojni udarci i trzaji, a čest je slučaj da beba može snažno udariti u rebra. Takav udarac može biti pomalo bolan no to je normalno.

U razmaku od 36. do 40. tjedna trudnoće postoji velika mogućnost da nećete osjećati bebine aktivnosti. To vas ne treba brinuti jer je to sasvim normalno i s time se susreću skoro sve majke.

Autor: A.B., Foto: Lisa A/Shutterstock