Breakdance

plesac-breakdancea

Svima nama je poznato da vježbanje pomaže u rješavanju masnih naslaga, gubitku neželjenih kilograma i rješavanju nakupljenog stresa. Međutim, jednak utjecaj ima i ples. Samih vrsta plesova ima nekoliko stotina, neki su poznatiji, a neki nisu. Breakdance zasigurno je jedan od poznatijih.

Još do prije nekoliko godina, o breakdance-u smo mogli čuti samo sa malih ekrana. Danas, sve više djece i mladih pohađa satove ovog zanimljivog, a drugačijeg plesa. Sam koncept o ovoj vrsti plesa pojavio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Sjevernoj Americi, točnije Bronxu. Pokreti su specifični, posebni, a obuhvaćaju zahtjevne pokrete, okrete na glavi, rukama i svakakve vrste akrobacija. Pokreti se u većini slučajeva izvode isključivo na podu.

Breakdance smatra se jednim od najzahtjevnijih plesova jer obuhvaća mnoge ostale, hip hop, ulični ples i suvremeni. Ovim se plesom uglavnom bave dječaci, no sve više djevojaka odlučuje se okušati u njemu. Zahtjevan je i obuhvaća rad mišića cijelog tijela. Zbog toga pomaže kod cirkulacije, rada cijelog organizma i metabolizma. Što je metabolizam brži i pravilniji, to je cijeli imunološki i probavni sustav uravnotežen.

Ples je odličan kod postizanja kondicije koja će kasnije puno značiti samom sportašu. Natjecanja se odvijaju između nekoliko skupina plesača, koji se okupljaju na ulicama ili raznim velikim prostorijama. Tamo izvode plesove, svoje najnovije pokrete i trikove, a o pobjedniku u većini slučajeva odlučuje isključivo publika.

Kod ovog je sporta važno prethodno zagrijavanje, kako ne bi došlo do istegnuća ili loma. Vrlo često u nekom trenutku plesač se oslanja na samo jednu ruku, ali i na glavu. Za prostor u kojem se vježba preporuča se stabilan pod, odnosno ne smije biti nimalo klizav. Trajanje plesa dnevno varira od dva do tri sata. Za cijelo vrijeme samog treninga vrlo je važno konzumirati dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, koja je vrlo često kod bavljenja sportom.

Autor: D.Š.  Foto: Warren Goldswain/Shutterstock