Bachove cvjetne esencije

izrada cvjetnih esencija

Sa cvjetnom esencijama možete slobodno eksperimentirati, sigurni u činjenicu da vam odabir pogrešne esencije neće nimalo naštetiti. Ukoliko u čemu zapnete ili vam se dogodi da tijekom tri tjedna uzimate vlastite brižljivo odabrane esencije bez ikakvih poboljšanja, posavjetujte se sa stručnjakom.

Pri odabiru cvjetne esencije za vlastitu uporabu, ne žurite, već najprije razmislite o tome kako se osjećate pa te osjećaje povežite s esencijama. na jednom možete upotrijebiti i do sedam esencija. Namjeravate li trajno i redovito koristiti se cvjetnim esencijama, razmislite o nabavci priručnika u kojem ćete za svaki lijek naći sve pojedinosti.

Izrada vlastite mješavine

Od svake od odabranih esencija kapnite po dvije kapi u praznu 30-mililitarsku bočicu s kapaljkom.

Dodajte žličicu konjaka i onda bočicu do vrha napunite negaziranom mineralnom vodom. Ako želite izbjeći uporabu alkohola, umjesto konjaka upotrijebite glicerin.

Uzimajte četiri kapi četiri puta na dan ili ako osjećate potrebu za tim. Bočica s pripravkom potrajat će dva do tri tjedna ako esenciju budete redovito uzimali. Kada sve potrošite, ponovo se zamislite nad svojim emocijama. Ako osjećate potrebu za tim, pripravite još jednu bočicu s istim ili različitim esencijama.

Za prolazna raspoloženja: dvije kapi esencije koja vam je potrebna jednostavno kapnite u čašu vode ili svaku esenciju nakapajte na jezik.

Dr. Edward Bach je bio prvi koji je počeo spravljati cvjetne esencije, te je vjerovao kako cvijeće može ublažiti duševni stres. istražujući razne pripravke odlučio je napraviti dvanaest cvjetnih esencija koje je nazvao “Dvanaest iscjelitelja” a to su:

Esencija              Glavni simptomi
Kičica                    Pretjerana želja za ugađanjem, nedostatak prodornosti
Mimulus               Stidljivost, tjeskoba, svakodnevni strahovi
Modro oko           Sumnja u vlastite prosudbe i odluke
Nedirak                Nestrpljivost
Pavitina                Rastresenost, sklonost sanjarenju
Rebratica              Pretjerana uobraženost, suzdržanost
Sporiš                    Krajnja energija i entuzijazam
Treskavica            Neodlučnost, nagle promjene raspoloženja
Turica                    Prikrivena tjeskoba
Vodopija               Pretjerano upletanje u tuđe poslove
Žutilovka              Malodušnost

Biljne su esencije bezopasne – čak i za djecu i trudnice. Međutim, za njihovo se čuvanje uglavnom koristi alkohol. Ako je to problem, napravite vlastitu mješavinu esencija s glicerinom umjesto alkohola ili se posavjetujte s kvalificiranim praktičarom. Esencije nemaju utjecaja na djelovanje ostalih lijekova.

Autor: S.G., Foto: Kzenon/Shutterstock