Što je miso

miso juha

Jeste li se ikada pitali što je miso? U pitanju je fermentirani začin popularan u dijelovima Azije. Mada je mnogima čista nepoznanica, najčešće se jede u obliku japanske juhe. Nutritivno je jako bogat te je povezan s pozitivnim učincima za tijelo.

Prirodno liječenje bolesti i tegoba

Konzumirajući ovaj fermentirani začin jača se imunološki sustav i poboljšava probava. Miso je zapravo pasta od fermentirane soje koja je često pomiješana s još nekoliko sastojaka. Kao začin dostupan je u više varijanti. Ako želite znati kako ojačati imunitet, rješenje leži u spomenutom začinu.

Sadrži korisne biljne spojeve, veliku količinu vitamina i minerala. Opskrbljuje tijelo s ugljikohidratima, proteinima, kalorijama, mastima, soli, manganom, bakrom, vitaminom K i cinkom.

U manjim količinama sadrži kalcij, magnezij, fosfor, vitamin B, željezo i selen. Prilikom fermentacijskog procesa omogućuje tijelu lakšu apsorbaciju hranjivih tvari iz začina.

Fermentacijskim procesom omogućava se stvaranje probiotika. Ovaj je začin jako slan zbog čega ga nije dobro u organizam unositi u većim količinama.

Kako u želucu postoji puno bakterija od kojih su neke dobre, a neke loše, konzumiranjem dobrih bakterija održava se zdravlje flore želuca. Miso može poboljšati zdravlje flore želuca tako da smanjuje zatvor i nadutost.

Sastojci misoa pomažu prilikom liječenja upalnih bolesti crijeva i potiču na bolji rad probave i probavnog trakta. Pruža zaštitu od određenih tipova raka, a prvi je rak želuca. Konzumiranjem misoa smanjuje se rizik od raka dojke, crijeva, pluća i trbuha.

U misou se nalazi glavni probiotik po imenu A. Oryzae. Fermentacijskim procesom pomaže se poboljšati probava reducirajući količinu antinutrijenata iz soje. Ti antinutrijenti se vežu uz nutrijente u ljudskom želucu istodobno smanjujući mogućnost ljudskog tijela da apsorbira sve nutrijente.

Spomenuti začin proizveden je fermentacijskim procesom koji pomaže ljudskom tijelu da apsorbira hranu, riješi se utjecaja antinutrijenata i lakše probavlja.

Mada je miso jako slan začin on ne uzrokuje rak želuca kao i ostala slana hrana, a istraživanja pokazuju da unosom slane ribe, mesa i ukiseljene hrane u ljudski organizam povećava se 27 % šanse za rak želuca.

Ljekoviti začin se povezuje i sa smanjenim rizikom od raka dojke i jetre, a zaštitu od raka posebno pruža ženama u menopauzi.

Autor: A.Z., Foto: Luca Baroncini/free images