Bachove kapi

bachove-kapi

Liječenje homeopatijom vrlo je raznoliko, ali ono što je svim tehnikama slično je da koriste prirodne proizvode za stimulaciju organizma, kako bi se ono potaklo na samoizlječenje. Homeopati smatraju da su zdravstvene tegobe zapravo posljedica disbalansa u tijelu. Liječenje Bachovim kapima još je jedna takva tehnika, temelj njena djelovanja počiva na poticanju tijela da se samo izbori s tegobama i to čini cvjetnim esencijama u pripravcima poznatim pod ovim imenom.

Ovu metodu liječenja osnovao je dr. Edward Bach. Proučavanjem ljudi i njihovih tegoba primijetio je da ljude sličnog karaktera, muče i slični zdravstveni problemi. Ono važnije, zaključio je da negativne emocije, poput mržnje, tuge, bijesa i straha mogu stvoriti predispoziciju za razvoj određenih bolesti. One su zapravo manifestacija tjelesne ili mentalnu neravnoteže. Negativne emocije muče ljudski imunitet i čovjekov um te tako uzrokuju loše zdravlju.

Djelovanja Bachovih kapi

Dr. Bach izdvojio je sedam osnovnih negativnih stanja u koje čovjek zapada, a to su obeshrabrenost, nezainteresiranost, pretjerana briga za dobrobit drugih, strah, nesigurnost, usamljenost i preosjetljivost na vanjske utjecaje.

Ako osoba radi na sebi, korištenjem iscjeljujuće snage pozitivnih osjećaja, kao što su nada, znanje, mir i ljubav, negativne emocije mogu se transformirati u pozitivne te u čovjeku razviti osjećaj zadovoljstva i sreće koji će potaknuti izlječenje. Bachova terapija kapima pokušava učiniti upravo to.

Bachove kapi rade se od ekstrakta cvijeća, za koji se smatra da sadrži životnu snagu cvijeća. Djeluju tako da potiče proces iscjeljivanja čovjekova tijela oslobađanjem od negativnih emocija i uspostavljanjem ravnoteže životne energije. Dr.Bach napravio je čak 38 cvjetnih pripravaka koji odgovaraju različitim duševnim stanjima.

Stručnjaci alternativne medicine aromaterapeuti, herbalisti i homeopati primjenjuju Bachove kapi uglavnom kako bi nadopunili svoje terapije, iako se neki terapeuti koriste isključivo Bachovim kapima za liječenje.

Učinak Bachovih kapi

Pripravci od cvijeća mogu pomoći osobi riješiti se unutarnjih konflikta, lakše proći kroz krizne periode života i dati joj snagu u teškim emocionalnim situacijama. Ekstrakti cvijeća su nježnog djelovanja zbog čega se mogu koristiti i kao prevencija, u trenucima kada se čini da život počinje izmicati kontroli.

Koriste se i za liječenje konkretnih problema, najviše psihičke prirode, kao što su depresija, tjeskoba i razne fobije. Preporučuju se ljudima prije nego se odluče za terapije antidepresivima i sličnim lijekovima moderne medicine, koje osim očekivanog djelovanja, imaju i mnoge nuspojave ili neželjene reakcije.

Ali Bachove kapi, za razliku od mnogih farmakoloških lijekova, nisu instant terapija. Ponekad treba i nekoliko mjeseci kako bi se njihovim djelovanjem promijenilo negativno razmišljanje, budući da je ono duboko ukorijenjeno u čovjekovoj psihi.

Najpoznatiji proizvod za ovu namjenu su Rescue remedy kapi, koji pomažu prebroditi psihofizičke napore tako da umiruju organizam. Opuštaju čovjeka, smanjuju nestrpljivost i pojačavaju koncentraciju. Ove kapi izrađuju se od pet biljaka: obične pavitine, žljezdastog nedirka, crvenolisne šljive, sunčanice i biljke ptičje mlijeko.

Kontraindikacije i nuspojave kod korištenja Bachovih kapi

Bachove kapi imaju vrlo malo mogućih nuspojava, pretežito zato što su napravljene isključivo od cvjetnih esencija i rijetko kada mogu potaknuti negativno djelovanje na organizam. Jedini mogući problem koji mogu izazvati su alergijske reakcije na određene biljke koje kapi sadrže.

Ipak, ne preporučuje se uzimati ih na svoju ruku. Iako se mogu kupiti i u ljekarnama, ne preporučuje se da osoba sama bira pripravak. Najbolje je da ga prepiše neki iskusni homeopat, koji će moći uzeti u obzir cjelokupno fizičko, mentalno i emotivno stanje osobe i nakon toga propisati lijek koji odgovara samo njoj. Isto tako, odredit će i odgovarajuću dozu te objasniti postupak primjene.

Mentalno i emocionalno stanje uzrokuje mnoge zdravstvene probleme čega su svi svjedoci, a Bachova terapija je usmjerena na to da se uspostavi harmonija na emocionalnoj i mentalnoj razini, budući da je ona ključna za psihofizičko zdravlje osobe. Ako do sada još niste probali ove kapi, svakako vrijedi uzeti ih u obzir. Zapravo se nema što izgubiti, a moguće je steći psihički, a onda i fizički mir.

Autor: V.B., Foto: crystalfoto/Shutterstock