Aromaterapija i masaža

masaža i aromaterapija
Masaža i aromaterapija, Foto: Ivory27/Shutterstock

Kad se u aromaterapijskoj masaži koriste esencijalna ulja, kombiniraju se različita ulja sa svrhom da se pojača njihov terapijski učinak. Miješanje eteričnih ulja omogućuje vam ublažavanje fizičkih i emocionalnih simptoma, iako je najvažnija kombinacija terapijskih osobina.

Odnos esencijalnog ulja mora biti različit, ali kao opće pravilo za jednu masažu tijela desetak kapi ulja sasvim je dovoljno. Naime, esencijalna ulja jakog su i snažnog mirisa pa se s njima nikako ne smije pretjerivati. Kad se koristi ulje za emocionalne probleme, pola takve količine može imati jednak učinak. Fizički simptomi bolje djeluju na nešto veći postotak esencijalnog ulja.

Kad se miješaju eterična ulja važno je znati da nastaje jaka kemijska reakcija i ulja se pretvaraju u potpuno novi spoj. Naime, kada se lavanda dodaje nekom drugom eteričnom ulju, umiruće osobine znatno se pojačavaju. Taj se proces naziva sinergijom. Koristeći se njome, možete miješati ulja tako da istovremeno tretiraju nečije emocionalne i tjelesne potrebe.

Provjerite za što je sve dobra lavanda.

Mješavina se na jednostavan način može modificirati od tretmana do tretmana, ovisno o trenutku raspoloženja. Esencijalna ulja kategoriziraju se po onome što se naziva gornjim, srednjim i osnovnim notama. Taj je princip nastao zbog stručnjaka koji kod parfema karakteriziraju mirise, a koristeći se isključivo kombinacijama različitih nota. Dobra mješavina kombinirat će po jedno ulje iz svake kategorije, a svako će se ulje zatim klasificirati prema svojim osobinama.

Pripremate li aromaterapijsku masažu kod kuće, kod kupnje ulja provjerite jesu li dovoljno čista i nerazrijeđena. Cijena je odličan pokazatelj kvalitete esencijalnog ulja, stoga je jednostavno prepoznati skuplje i jeftinije ulje. Morate znati da se esencijalna ulja lako razrijede. Ako kupujete proizvode iz pouzdanog izvora, manja je vjerojatnost da kupite nekvalitetno ulje.

Masaža je predivan način za korištenje esencijalnih ulja, odlična za opuštanje i zasigurno nećete pogriješiti ako si je ponekad i vi priuštite. Uživajte!

Autor: D.Š. Foto: Masaža i aromaterapija, Foto: Ivory27/Shutterstock