Kako riješiti problem začepljenog uha

Začepljeno uho

Začepljeno uho je problem s kojim se susrećemo svi, a djeca i osobe starije dobi još češće nego ostali. Ovo stanje nas može dovesti u pomalo neugodne i iritirajuće situacije, jer se zna dogoditi da zbog nagluhosti, kao posljedice začepljenog uha, od sugovornika moramo tražiti da nam nekoliko puta ponavljaju što su rekli.

Uz nagluhost, osjećaji koji se još javljaju kod začepljenog uha su zujanje i osjećaj punoće u uhu. Uho najčešće postaje začepljeno uslijed prehlade, nakon prvog ljetnog kupanja i ronjenja, zbog naglih promjena visine i kada putujemo autom ili letimo zrakoplovom.

U nastavku saznajte koji su još uzroci i simptomi začepljenja uha te kako možete riješiti ovaj problem na prirodan način.

Uzroci začepljenja uha

Uho je jedan od naših osjetilnih organa, a dijeli se na unutarnje, srednje i vanjsko. Jedan njegovih dijelova je i Eustahijeva cijev, a začepljeno uho je zapravo posljedica opstrukcije ili začepljenosti te cijevi. Ona povezuje srednje uho i ždrijelo, njena uloga je izjednačavanje vanjskog tlaka s tlakom u srednjem uhu te drenaža tekućine iz srednjeg uha do ždrijela.

Dok je u stanju mirovanja, Eustahijeva cijev je zatvorena, a prilikom kihanja, gutanja i zijevanja ona se otvara. Ako imamo neku kroničnu upalu, poput upale sinusa, krajnika ili upale uha, kao reakcija na to stvara se velika količina vode, a u slučaju da je cijev začepljena, ona postaje disfunkcionalna, odnosno izjednačavanje tlaka i drenaža tekućine postanu onemogućeni. Tekućina u uhu postane slična ljepilu i zbog toga sprječava učinkovitu vibraciju zvuka pa dolazi do privremenog gubitka sluha.

U situacijama kada imamo upalu sinusa, nosa ili ždrijela, sluznica kojom je obavijena Eustahijeva cijev postaje otečena, što dovodi do začepljena i nakupljanja tekućine u srednjem uhu. Upravo je to razlog zbog kojeg su nam uši često začepljene tijekom ili nakon prehlade.

Disfunkciju cijevi može uzrokovati i peludna groznica, a povećani rizik od ovog problema imaju djeca, pušači i pretile osobe. Začepljenje Eustahijeve cijevi može prijeći u upalu srednjeg uha čiji su simptomi vrućica, mučnina, povraćanje i bol u području uha, a s upalom se najčešće suočavaju dojenčad i djeca od tri mjeseca do tri godine.

Još jedan uzrok zbog kojeg uho postane začepljeno je nakupljanje cerumena. Cerumen je ustvari vosak ili smola koja se nalazi u uhu. Radi se o prirodnoj zaštiti koja sprječava zadržavanje vode u slušnom kanalu te prodiranje prašine i ostalih vanjskih nečistoća u slušni kanal.

Cerumen je proizvod žlijezda koje se nalaze između unutarnjeg i vanjskog uha, a zbog micanja čeljusti izlazi na vanjsko uho. Lučenje cerumena ili voska kod nekih osoba može biti pojačano, a ako višak voska ne nestane prirodnim putem, dolazi do začepljenja slušnog kanala.

Tzv. plivačko uho također može uzrokovati zadržavanje vode u vanjskom uhu. Plivačko uho je upala vanjskog zvukovoda, a nastaje kao posljedica razmnožavanja bakterija koje se nalaze u vodi. Simptomi ove upale su bol koja se povećava pritiskom na vanjski dio uha, crvenilo vanjskog uha, osjećaj punoće u uhu, svrbež i iscjedak iz zvukovoda.

Što raditi kada je uho začepljeno

Kako ćemo liječiti začepljeno uho ovisi o tome zbog čega je uopće došlo do problema. Ako je začepljeno uho posljedica opstrukcije Eustahijeve cijevi primjenjuju se dekongestivi, odnosno kapi za nos koje svojih učinkom sužavanja sitnih krvnih žila u sluznici nosa mogu ublažiti i oteklinu cijevi, ali da bi se to postiglo potrebno je ispravno primijeniti kapi.

Prije primjene kapi potrebno je spustiti se na ravnu podlogu, zabaciti glavu ispod razine podloge i blago je okrenuti na stranu na kojoj se nalazi začepljeno uho. Tada možemo ukapati kapi u nos, a pucketanje u uhu koje će se javiti nakon toga znak je da smo to obavili pravilno.

Spomenuli smo da začepljeno uho može biti i posljedica peludne groznice i tzv. plivačkog uha. Ako je uzrok začepljenosti alergija, za liječenje se koriste antihistaminici koji blokiraju učinak histamina, tvari koja se tijekom alergijske reakcije oslobađa u velikim količinama. Ako je uzrok začepljenosti plivačko uho, problem se rješava antibiotskim kapima za uho.

Ako je začepljeno uho rezultat prekomjernog nakupljanja ili stvrdnjavanja cerumena, važno je ne pokušavati odčepiti uho klasičnim štapićima za uši jer će oni potisnuti vosak još dublje u uho. Ono što možete napraviti je javiti se vašem obiteljskom liječniku koji isprati uho vodom.

Ispiranje uha

Ispiranje uha treba se izvoditi pod kontrolom liječnika jer kućni pokušaji mogu samo pogoršati problem.

Prije ispiranja liječnik pregledava unutrašnjost zvučnog kanala kako bi se utvrdilo je li ispiranje potrebno. Samo ispiranje izvodi medicinska sestra uz pomoć blago kisele otopine i tople vode, a tekućinu se kompresorom pod pritiskom ubrizgava u ušni kanal te se tako stvara blagi vrtlog u unutarnjem dijelu uha koji će nakupine cerumena razložiti na sitnije dijelove.

Kada ostaci cerumena izađu u ušnu školjku odstranjuju se uz pomoć papirnate maramice. Ovaj postupak je jednostavan, brz i bezbolan i zbog toga ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu.

Nuspojave ispiranja uha su bezopasne, ali česte pa se može se dogoditi zujanje u ušima, blaga vrtoglavica ili osjećaj neugode i boli u zvukovodima. Nuspojave prolaze za nekoliko dana, ali ako se bolovi pojačaju ili ne nestanu potrebno se obratiti liječniku.

Ako uho ispire nestručna osoba, može se javiti i perforacija bubnjića, a probijeni bubnjić je ozbiljan medicinski problem koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Nepravilnim ispiranjem uha se isto tako može nakupiti manja količina vode iza cerumena, a ta nakupljena voda može, osim neugode, uzrokovati i oštećenje opne bubnjića ili infekciju. Iz svih tih razloga se ne savjetuje ispirati uho u kućnoj radinosti.

Kako prirodno odčepiti začepljeno uho

Postoji nekoliko djelotvornih i brzih metoda i prirodnih lijekova koje možete isprobati prije nego zatražite liječničku pomoć.

Ako do začepljenja ušiju dolazi zbog naglih promjena tlaka, najjednostavniji način da eliminirate neugodan osjećaj je taj da pokušate izjednačiti pritisak u ušima. To možete napraviti tako da žvačete žvakaću gumu, jako zijevate nekoliko puta dok ne dođe do izjednačenja tlaka ili da isprobate Valsalvin manevar.

Valsalvin manevar izvodi se tako da čvrsto stisnete nos kako bi nosnice bile zatvorene, zatim blago udahnete, zatvorite usta i pokušate izdahnuti dok još uvijek držite nos zatvorenim. Ovo je jedan od najboljih načina za ublažavanje pritiska u ušima koji je posljedica nakupljanja vode u uhu. Pri izvođenju ovog manevra iznimno je važno paziti da izdah ne bude previše jak jer bi u tom slučaju moglo doći do ozljede bubnjića.

Položaj u kojem spavamo također može utjecati na pritisak i začepljenje ušiju. Osobe koje spavaju na leđima trebale bi koristiti jastuke kako bi se glava nalazila na što višem položaju. Ušni kanali će tada biti ispravljeni i tekućina koja dolazi do njih moći će lakše istjecati.

Lakše probleme sa začepljenim uhom možete pokušati riješiti i spavanjem na boku. Ležanje na boku može dovesti do smanjenja pritiska i olakšati odčepljivanje uha. Pokušajte jedno vrijeme ležati tako da vam začepljeno uho bude okrenuto prema dolje.

Budući da su simptomi začepljenog uha dosta slični simptomima začepljenih sinusa, možete prvo pokušati otvoriti sinuse tako što ćete se inhalirati parom. U zdjelu ulijte vruću vodu, glavu prekrijte ručnikom i nekoliko minuta udišite topao zrak. Za bolje rezultate u vodu možete dodati čaj od kamilice.

Ako je začepljenje ušiju posljedica prehlade ili začepljenih sinusa, možete primijeniti tople obloge. Toplina iz obloga će omekšati vosak, odčepiti zvukovod i ublažiti bol. Tople obloge možete pripremiti tako da namočite ručnik u toploj vodi, ocijedite višak vode i stavite ga nekoliko minuta na začepljeno uho. Kada uklonite ručnik, lagano trljajte uho dlanom, a onda donji dio dlana pritisnite uz uho i naizmjence ga dižite i spuštajte. Na ovaj način će se stvoriti neka vrsta vakuuma pa bi se uho trebalo odčepiti.

Prirodni lijekovi za začepljeno uho

Osim spomenutih metoda koje mogu pomoći u rješavanju problema, postoje i prirodni sastojci koje možete upotrijebiti kako biste riješili problem začepljenog uha.

Jedan od tih prirodnih sastojaka je maslinovo ulje. Ono će omekšati vosak iz ušiju pa ćete ga onda lakše moći ukloniti iz vanjskog dijela uha. Lagano zagrijte manju količinu čistog maslinovog ulja, spustite se na bok i u začepljeno uho ukapajte nekoliko kapi ulja. Nakon toga ostanite ležati na boku najmanje 10 minuta ili sve dok ne osjetite da vosak postaje mekši. Potom uzmite papirnati ubrus i oprezno uklonite vosak i maslinovo ulje iz uha.

Ako je uho začepljeno zbog nekakve bakterijske infekcije, rješenje bi mogla biti kombinacija jabučnog octa i medicinskog alkohola. Jabučni ocat i alkohol pomiješajte u jednakom omjeru, zatim lezite na bok i u začepljeno uho ukapajte par kapi ove mješavine. Kako tekućina ne bi odmah izlazila van, možete dodati malo vate u uho. Isto kao i s maslinovim uljem, potrebno je pričekati dok vosak ne omekša, a onda ga ukloniti papirnatim ubrusom. Ako se u uhu nakupila veća količina voska, postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Možda najpoznatiji prirodni lijek za začepljeno uho je sok čuvarkuće. Čuvarkuća je višegodišnja biljka s debelim i mesnatim listovima koji su puni vode. Sok ove biljke sadrži tanin, flavonoide i vrijedne kiseline, a osim što pomaže u razgradnji voska u uhu, dobar je i za ublažavanje boli. Potrebno je samo prelomiti list čuvarkuće, leći na bok i nakapati nekoliko kapi soka u uho. Nakon nekoliko minuta u ležećem položaju možete pustiti da se sok iscijedi iz uha.

Pogledajte video i napravite sami obloge za bolno uho!

Sve metode i prirodni lijekovi koje smo naveli samo su prva pomoć kod začepljenog uha. Ako vas začepljenost muči duže vrijeme, javlja se često ili se simptomi pogoršavaju, savjetujemo vam da kontaktirate svog liječnika koji će znati što treba učiniti. Ako se začepljeno uho ne liječi na odgovarajući način, može doći do pojave vrtoglavica, gubitka ravnoteže, jakih bolova i naposljetku – do gubitka sluha.

Autor: A.V. , Foto: lev dolgachov/Shutterstock