Zdravo bobičasto voće

bobičasto voće

Topli dani su nam pred vratima, a s njima i sve više zrelog bobičastog voća u kojemu možemo uživati. Bilo da bobičasto voće kupujete u trgovinama ili na tržnicama ili ga sami uzgajate ili skupljate u prirodi, ono je velika riznica hranjivih sastojaka koji djeluju blagotvorno na naše zdravlje.

Danas se bobičasto voće svrstava u super hranu upravo radi svih mogućih pogodnosti koje ima za zdravlje čovjeka.

U bobičasto voće možemo ubrojiti: borovnice, kupine, brusnice, maline, ribizl i još mnoge druge. Jedite ih sirove i konzumirajte ih u sokovima, shakeovima, salatama ili u marmeladi, kompotu i kolačima. Uvrstite u vašu prehranu bobičasto voće i vrlo brzo primijetit ćete bitne zdravstvene koristi u tijelu.

Važno je znati da kao i kod svog drugog voća i povrća, njegova iskoristivost je najveća kao ga konzumiramo termički neobrađenog, odnosno sirovog. Stoga, nemojte ga kuhati, pirjati ili blanširati. Uberite ga i jedite ga sirovog takvo kakvo je jer u tom obliku ono ima najviše važnih vitamina i minerala. Konzumirajte ga što više i što češće, ne postoji nikakvo ograničenje zašto ne biste to mogli.

Naravno, svaka vrsta bobičastog voća ima svoje hranjive vrijednosti i utječe na pojedine organe u tijelu, stoga pročitajte u nastavku važnost pojedinog bobičastog voća za zdravlje.

Borovnice

Borovnice u sebi sadrže tvari koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje pamćenje stoga konzumirajte ih ako je vaš mozak opterećen ili morate naučiti puno gradiva za nadolazeći ispit.

One će pomoći kod prevencije Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, a utjecat će pozitivno i na vid i zdravlje očiju.

Ako imate problema sa zglobovima ili vas muči artritis borovnice će vam i u tome pomoći.

Brusnice

Brusnice su najpoznatije po svom blagotvornom djelovanju na zdravlje urinarnog trakta. Znanstveno je dokazano da ispijanje soka ovog bobičastog voća preventivno djeluje na infekcije pa se s pravom može zaključiti da su brusnica prirodna zamjena za antibiotik. Uz ove, one mogu uništiti i bakterije u želucu koje mogu uzrokovati čir.

Brusnice djeluju pozitivno na arterije, a mogu spriječiti i pojavu i razvoj malignih bolesti. Smanjuju šećer u krvi te štite zubno meso i zdravlje očiju.

Kupine

Kupine su poznate po najvećem broju antioksidansa od svog nabrojanog bobičastog voća.

One će vas zaštiti od stresa, velikog broja malignih oboljenja, a poboljšat će i vašu ravnotežu i pamćenje.

Ribiz

Poznat je po velikoj količini limunske kiseline, vitamina K i C te željeza, kalija, kalcija i fosfora.

Bogatstvo vlakana koje sadrži regulirat će probavu, pomoći će vam kod bolesti bubrega, reume ili bolova u kostima, a uspješno će i očistiti krv i izbaciti sve štetne tvari iz tijela.

Ima veliku količinu antioksidansa, štiti srce i krvne žile, oči te pomaže kod prevencije moždanog udara i tumora.

Maline

Maline sadrže velike količine vitamina C, skupine B i E.

Njezini ukusni plodovi bogati su antioksidansima koji će čuvati ljepotu i zdravlje vaše kose i kože.

Jačaju imunitet i održavaju ravnotežu šećera u krvi.

Uspješno reguliraju razinu šećera u krvi i jačaju imunitet. Štite od pojave tumora, a smatra se da ubrzavaju metabolizam i pomažu kod skidanja masnih naslaga.

Dakle, važno je da u tijelo unosimo što više svježih i sirovih prirodnih plodova, a nema sumnje da je bobičasto voće koje spada u super hranu današnjice, idealno za zdravlje. Kao što ste se i uvjerili, ono je bogato hranjivim nutrijentima koji čak imaju i moć izlječenja.

Autor: M.L., Foto: MartiniDry/Shutterstock