Zaležanje bebine glavice

znatiželjna beba

Ginekolozi, pedijatri, doktori i svi koji se malo bolje razumiju u bebe će vam reći da bebu tokom spavanja uvijek ostavite spavati na leđima kako ne bi došlo do gušenja. Majke će zasigurno sve napraviti kako bi dijete imalo svu potrebnu njegu i skrb.

Zato nije rijedak slučaj da dijete koje konstantno boravi na leđima dobije zaležanu glavicu. Ipak, taj slučaj nije toliko bezazlen kako izgleda.

Zbog velike mekoće bebinih kostiju koje još nisu razvijene, dolazi do ravnanja kosti potiljka te tako u malo težim oblicima čak može doći do deformacije vratne kralježnice ili čeljusti.

Stručnjaci kažu kako svako 200 dijete je primjer takvim težim deformacijama te smatraju to vrlo čestim slučajem.

Ne vodi li se pravilna briga o zaležanoj glavici, do takvog problema može doći u dobi prije nego li dijete krene u školu.

Deformacije tada više nisu samo kozmetički problem nego i fiziološki. Deformacijom dolazi do dosta brzog trošenja vratnih kralježnjaka te konstantnog opterećenja na djetetovu čeljust.

Spriječite zdrastvene tegobe vašem djetetu u startu tako da mu umjesto običnoga jastuka stavite veliki jastuk koji je duguljastoga oblika. To može biti i jastuk za dojenje koji je napravljen tako da podupire bočno ležanje, a istovremeno će potiljak maknuti od pritiska.

Djeca su radoznala, pa tako i vaša beba. Dozvolite djetetu da gleda stvari oko sebe te događaje u prostoru gdje se nalazi. Pažljivo i povremeno ga okrećite kako bi mu glavica mijenjala strane. Također nećete pogriješiti smjestite li dijete na bokove.

Polako i postepeno stavljajte bebu da tokom dana boravi na trbuhu. Na početku joj se to neće svidjeti pa će vjerojatno negodovati no i malena doza bit će dovoljna.

S vremenom će djetetovi mišići ojačati pa ćete bez problema moći u tom položaju samo okretati glavicu i gledati svijet oko sebe.

Zapamtite i to da ne ostavljate dugo dijete da boravi na ležaljkama jer i one mogu prouzročiti zaležanje glavice.

Autor: A.B., Foto: Melissa King /Shutterstock