Zašto je važno uspravno držanje

zašto je važno uspravno držanje

Uspravno držanje važno je za sve dobne skupine, pa tako i za one najmlađe. Koliko ste puta imali priliku čuti dok ste odrastali kako je važno pravilno držanje, a sve kako bi kasnije izbjegli mnoge tegobe? Jasno je kako se radi o opravdanom zahtjevu o kojem nažalost mnogi ne razmišljaju.

Uspravno držanje je možda i najvažnije kod djece budući da se njihovo tijelo još uvijek razvija i da ne treba zanemariti činjenicu kako u tom periodu života posebnu pozornost treba posvetiti kralježnici.

Zglobovi kralježnice omogućuju svakom čovjeku da izvodi određene radnje te ispravno sjedi, hoda i stoji. Dođe li do problema sa zdravljem kralježnice, sve navedene aktivnosti više nisu tako jednostavne za izvesti i dolazi do narušavanja kvalitete življenja.

Nepravilno držanje koje može doprinijeti problemima s kralježnicom kao što je skolioza, ujedno dovodi do ujedno bržeg starenja organizma te problema u radu dišnog sustava kao i lošije cirkulacije i nepravilnog rada probave.

Zašto je još važno uspravno držanje? Pravilnim držanjem pomažete boljem radu dišnog sustava, kao i svih organa u tijelu te povećavate energiju. To je još jedan razlog više zašto bi trebali pripaziti na to kako se držite i jesu li vam leđa ravna ili pogrbljena.

Ako se želite pobrinuti za bolje zdravlje svoje kralježnice, važno je da pijete puno vode. Ona ne smije biti hladna i ne bi se trebala piti tijekom obroka. Voda je ključna kako bi se uklonili otrovi koji mogu uzrokovati upalu kao i bol na području kralježnice.

Želite li spriječiti bolove u leđima bilo bi dobro kada bi svaki dan izdvojili barem 30 minuta za laganje šetnje. Ne samo što ćete se napuniti pozitivnom energijom i riješiti stresa, nego ćete ujedno poboljšati držanje tijela.

Pored šetnji važno je redovito vježbati. To mogu biti vježbe i koje ćete izvoditi kod kuće ili s trenerom. Potrebno je znati kako pravilno izvoditi vježbe i koje su najbolje za bolna leđa i bolji rad kralježnice.

Ako već imate problema s kralježnicom naučite kako pravilno disati. U pitanju je duboko disanje koje će pomoći ukloniti bol. Ukoliko niste sigurni raspitajte se kod stručnjaka kako pravilno disati, da bi se mogli na vrijeme osigurati od svih negativnih posljedica.

Autor: S.Š., Foto: Peter Bernik/Shutterstock