Zašto dolazi do vrtoglavice

zasto imamo vrtoglavicu

Osjećaj mutnosti u glavi i nestabilnosti – vrtoglavica – obično je blag osjećaj koji brzo prođe. Katkad je taj simptom dugotrajniji i ozbiljniji pa zahtijeva pretrage, a kućni lijekovi i promjene načina života često mogu služiti kao potpora liječenju. U težim slučajevima, kućno liječenje nije dovoljno.

Većinu napadaja vrtoglavice uzrokuje trenutačni pad tlaka u žilama koje prenose kisik u mozak. Time se smanjuje količina krvi, pa time i kisika u mozgu. Vrtoglavica se često javlja nakon naglog i brzog ustajanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja (položajna hipertenzija) i obično traje samo nekoliko sekundi.

Može se dogoditi i ako šećer u krvi padne odveć nisko zbog toga što niste jeli ili ne liječite dijabetes kako treba. Moguć je razlog i dehidracija kao posljedica neuzimanja dovoljno tekućine ili gubitka tekućine, primjerice kod proljeva. Vertigo tj. jaka vrtoglavica može biti rezultat poremećaja unutarnjeg uha.

Izbjegnite položajni pad tlaka tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti prije nego što ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Zatim se krećite polako – ustajte postupno, a ne odjednom.

Održavajte stabilnu razinu šećera u krvi tako što ćete jesti redovite obroke koji uključuju namirnice bogate vlaknima. Ograničite uzimanje jela koje sadrže bijelo brašno i dodani šećer.

Poboljšajte radi srca i pluća i osigurajte dovod kisika u mozak izvodeći svakog dana najmanje 30 minuta aerobnih vježbi. To može biti hodanje ili plivanje.

Ojačajte krvne žile i poboljšajte krvotok naizmjeničnim tuširanjem vrućom vodom i hladnom vodom ili sjedećim kupkama, ponavljajući ih nekoliko puta. Time potičete krvotok i sprječavate napadaje vrtoglavice.

Redovito vježbanje joge pozitivnim djelovanjem na žile pomaže u sprječavanju sniženog krvnog tlaka koji može izazvati vrtoglavicu. Izbjegavajte sve položaje od kojih vam se stanje pogoršava.

Stručnjaci za azijsku medicinu tvrde da jaki osjećaji kao što su srdžba ili šok mogu poremetiti sklad organa i izazvati vrtoglavicu i druge simptome. Rad na određenim akupresurnim točkama pomaže vraćanju ravnoteže.

Autor: S.G., Foto: Rene Jansa/Shutterstock