Evo koje sve vrste pramenova za kosu postoje (TOP 11)

koje sve vrste pramenova za kosu postoje

Vrste pramenova za kosu su bezbrojne, i s tim ulazimo u fascinantni svijet frizura i bojanja kose koji nudi bezbroj mogućnosti za personalizaciju i osvježenje izgleda. Svi mi, u nekom trenutku, poželimo promjenu u našem izgledu, a pramenovi su jedan od najljepših načina da to postignemo. Pramenovi ne samo da dodaju dubinu i dimenziju vašoj kosi, već mogu potpuno transformirati vaš izgled, čineći ga svježijim i dinamičnijim. Postoji toliko mnogo opcija kada je riječ o pramenovima, od suptilnih svjetlucavih do smjelih i dramatičnih kontrasta, što znači da se u odabiru vrste pramenova za kosu može pronaći nešto za svakoga.

Svaka promjena na vama dobro je došla u svakom trenutku, jer znači da brinete o sebi i svom izgledu. Dugi niz godina farbate vašu kosu u istu boju, na isti način i kod istog frizera. Morate priznati, to je baš dosadno i nema nikakvog smisla – kad ste se već odlučile na promjenu, onda su možda pramenovi odličan izbor.

Različite tehnike bojanja pramenova, poput balayage, ombre, highlight, lowlight i mnogih drugih, omogućuju vam da eksperimentirate s različitim stilovima i nijansama. Neki od tih stilova mogu biti suptilni i prirodni, dok drugi mogu biti hrabri i upečatljivi. Bez obzira na vaš izbor, važno je istražiti sve opcije i pronaći ono što najbolje odgovara vašoj osobnosti i stilu. Uz prave pramenove, svatko može zablistati na jedinstven način.

Vrste pramenova za kosu

Kada razmišljate o promjeni izgleda kose, pramenovi su često prvi izbor. S modernim pramenovima, možete postići svjež i trendi izgled koji istovremeno osvježava vašu frizuru i lice. Istraživanje različitih vrsta pramenova može biti uzbudljivo putovanje kroz svijet boja i stilova. Od klasičnih do najnovijih trendova, pramenovi su način da vaša kosa zasja u novom svjetlu.

Iskusni frizeri koriste razne tehnike, a da biste vi bile zadovoljne i izgledale savršeno s novim pramenovima bitno je da su oni prirodni i decentni. Vaša kosa treba izgledati svježa i uredna. Nikad se u takve promjene nemojte upuštati kod kuće, jer nećete moći postići željeni učinak. Školovani frizeri koriste razne tehnike i zato se podvrgnite samo u njihove ruke.

Danas se tehnike razvijaju, a time i način rada pojedinog frizera. Mnogi prate trendove, što nam olakšava izbor najbolje boje i vrste preparata za kosu. Tehnika pramenova je veoma zahtjevna i precizna i samo vješti zaslužuju riječi hvale. Ono što je bitno jest to da su oni stopljeni sa nijansom vaše kose. Postoji nekoliko vrsta, od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, hladnijih i toplijih nijansi.

vrste pramenova koje sve postoje
Različite vrste pramenova nude brojne mogućnosti za personaliziranje vašeg izgleda, od suptilnih promjena do dramatičnih transformacija.

Bilo da želite nešto diskretno ili želite isprobati najnovije trendove, važno je upoznati se sa svim dostupnim opcijama. Među vrstama pramenova, možete odabrati od klasičnih folija pramenova, balayage tehnike, do suptilnijih tonova koji se stapaju s prirodnom bojom vaše kose. Svaka tehnika ima svoje prednosti, a izbor zavisi od vaše teksture kose, izgleda kojem težite i koliko često ste spremni posjećivati frizerski salon. Uz pravilno održavanje, moderni pramenovi mogu biti ne samo prekrasan dodatak vašem stilu, već i izraz vaše osobnosti i stila. Najljepši pramenovi će vas učiniti sretnima i samopouzdanima, jer vaša kosa zaslužuje samo najbolje.

Nekada su pramenovi na kapu bili uobičajena stvar, radili su se pomoću gumene kapice, koja nije bila ugodna i stvarno moramo priznati, jako nas je čupalo kad bi se pramen kose izvlačio kroz sitne rupice. Danas se to sve podiglo na viši nivo, veću kvalitetu i ono što je bitno, potrebno je kraće vrijeme za pramenove.

Sve vrste pramenova za kosu mogu se kategorizirati prema različitim tehnikama i stilovima. Evo nekoliko popularnih vrsta:

1. Klasični pramenovi (folija pramenovi)

Klasični pramenovi su idealni za stvaranje jasnog i definiranog kontrasta u kosi. Koristeći folije, frizer može precizno kontrolirati koji dijelovi kose će biti osvijetljeni, što je posebno korisno za tehniku pramenova na tamnoj kosi. Ova metoda omogućava raznolikost u izboru boja, pa su tako popularni pramenovi na smeđu kosu ili čak pramenovi na crnu kosu. Klasični folija pramenovi su izvrsni za one s kratkom kosom, omogućujući dodavanje dubine i dimenzije bez preopterećenja. Vrste plavih pramenova koje se mogu postići ovom tehnikom su brojne: ledeno plavi pramenovi su izvrsna opcija, kao i plavi pramenovi na smeđu kosu.

2. Balayage

Balayage je tehnika bojenja koja stvara mekane, prirodne izglede, a najpopularniji su pramenovi boje meda. Kod balayagea, frizer ručno nanosi boju, stvarajući postepene, sunčane prijelaze, što je idealno za pramenove na smeđu kosu. Balayage je također popularan za stvaranje dvobojnih pramenova, gdje se prirodne nijanse stapaju s odabranim bojama. Ova tehnika je odlična za dužu kosu, ali može biti efektna i na kratkoj kosi, dajući joj dodatnu teksturu i pokret. “Pramenovi balayage” su postali sinonim za suptilne, ali upečatljive promjene u kosi.

3. Ombre

Ombre tehnika karakterizira glatki prijelaz od tamnije boje kod korijena do svjetlije boje na vrhovima. Ova metoda je savršena za one koji žele dramatičnu promjenu, poput pramenova na crnu kosu koji postepeno prelaze u svjetlije nijanse. Ombre je često izbor za dugokose osobe, ali može biti jednako efektan i na srednje dugoj kosi. Ombre može uključivati različite nijanse, poput neke vrste plavih pramenova, stvarajući upečatljiv, ali prirodan izgled. Posebno je popularan među onima koji žele postići izgled pramenova bez čestog odlaska frizeru, jer izrast nije toliko očit.

vrste pramenova svih boja
ombre tehnika ubraja se u popularnije vrste pramenova, a donosi postepeni prijelaz boje, od tamnijeg korijena do svjetlijih vrhova, pružajući elegantan i modern izgled.

4. Sombre

Sombre je blaža verzija ombre tehnike, gdje su prijelazi između boja suptilniji i prirodniji. Idealna je za one koji žele nešto manje dramatično od ombre pramenova, ali i dalje žele dodati dimenziju svojoj kosi. Sombre pramenovi mogu biti prekrasni na svim nijansama kose, od svijetlih do tamnih, i posebno su lijepi kao pramenovi na smeđu kosu. Ova tehnika je savršena za stvaranje mekih, sunčanih refleksija u kosi, dajući joj svjež i mladenački izgled. Sombre je izuzetno prilagodljiv, pa se može koristiti i za stvaranje ledeno plavih pramenova ili pramenova boje meda.

5. Babylights

Babylights su vrlo sitni i suptilni pramenovi koji imitiraju prirodno posvijetljenu kosu. Ova tehnika je idealna za stvaranje izgleda lagano osunčane kose i odlično pristaje na svim bojama kose, uključujući pramenove na tamnoj kosi. Babylights pramenovi su savršeni za one koji žele diskretne promjene, dodajući sjaj i dimenziju bez drastične promjene. Ova metoda je izuzetno popularna među onima koji preferiraju prirodniji izgled, kao što su pramenovi na kratkoj kosi. Babylights se mogu kombinirati s drugim tehnikama, poput balayagea, za stvaranje složenijih i višedimenzionalnih efekata, kao što su dvobojni pramenovi ili različite vrste plavih pramenova.

6. Chunky highlights

Chunky highlights su debele, izražene pruge boje koje stvaraju dramatičan kontrast s osnovnom bojom kose. Ova tehnika je idealna za one koji žele smjeli izgled i nije neobično vidjeti chunky highlights kao pramenove na tamnoj kosi. Dvobojni pramenovi su najčešća opcija za chunky highlights, gdje se svijetlije nijanse poput ledeno plavih pramenova ističu na tamnoj osnovi. Chunky highlights mogu biti efektan izbor čak i za pramenove na kratkoj kosi, stvarajući zanimljiv vizualni kontrast. Ova tehnika može biti primijenjena s različitim nijansama, uključujući vrste plavih pramenova, za postizanje upečatljivog izgleda.

7. Lowlight

Lowlight pramenovi su tamniji od osnovne boje kose i služe za dodavanje dubine i dimenzije. Ova tehnika je posebno popularna kao pramenovi na smeđu kosu, gdje se mogu koristiti tamnije nijanse za stvaranje bogatog, slojevitog izgleda. Lowlight pramenovi su odlični za osobe s prirodno svijetlom kosom koji žele dodati dubinu bez radikalne promjene boje. Također su popularni pramenovi na crnu kosu, gdje se mogu koristiti suptilne varijacije crne ili tamno smeđe za sofisticiran izgled. Tehnika lowlighta je svestrana i može se kombinirati s drugim tehnikama, poput babylights, za stvaranje višedimenzionalnih efekata.

8. Frosted tips

Frosted tips je tehnika bojenja koja se fokusira na vrhove kose, često koristeći svjetlije nijanse za stvaranje upečatljivog izgleda. Popularni su u muškoj frizuri, posebno na kratkoj kosi, gdje stvaraju moderni, urban izgled. Ova tehnika može se koristiti za stvaranje ledeno plavih pramenova na vrhovima, što daje hrabar i svjež izgled. Frosted tips tehnika nije ograničeni samo na svijetle nijanse; može se koristiti i tamnije boje za stvaranje suptilnijeg kontrasta. Frosted tips je idealna za one koji žele eksperimentirati s bojom, ali ne žele potpuno promijeniti svoju osnovnu boju kose.

9. Dip dye

Dip dye je tehnika koja stvara oštar kontrast između boje korijena i vrhova kose. Ova metoda je savršena za one koji žele odvažan, umjetnički izgled. Dip dye se često koristi za stvaranje svijetlih, živopisnih boja na vrhovima. Tehnika se može koristiti na različitim dužinama kose. Dip dye je popularan među onima koji traže privremenu, ali značajnu promjenu u svom izgledu.

koje sve vrste pramenova postoje
Dip dye tehnika, ubraja se u uzbudljivije vrste pramenova, stvara oštar kontrast između dviju boja, često koristeći živopisne nijanse za dramatičan i umjetnički efekt na vrhovima kose.

10. Underlighting

Underlighting je tehnika bojenja gdje se pramenovi boje na donjim slojevima kose, stvarajući diskretan, ali upečatljiv efekt. Ova metoda je odlična za one koji žele dodati boju svojoj kosi, ali ne žele da pramenovi budu odmah vidljivi. Underlighting pramenovi mogu biti bilo koje boje, uključujući dvobojne pramenove ili ledeno plave nijanse. Tehnika je posebno efektna na dužoj kosi, gdje se boje mogu sakriti ili pokazati ovisno o stilu frizure. Underlighting pruža iznenađujući element boje koji se može prilagoditi različitim prigodama i stilovima.

11. Peek-a-Boo highlights

Peek-a-Boo pramenovi su suptilni pramenovi koji se primjenjuju ispod gornjeg sloja kose. Ova tehnika je savršena za one koji žele malo eksperimentirati s bojom bez prevelike posvećenosti. Peek-a-Boo pramenovi mogu biti bilo koje boje, od pramenova boje meda do jarkih, živopisnih nijansi. Oni su posebno popularni kao pramenovi na smeđu kosu, gdje mogu dodati interesantan i iznenađujući element. Ova tehnika je odlična za sve dužine kose, uključujući pramenove na kratkoj kosi, pružajući fleksibilnost i zabavu u bojenju kose.

vrste pramenova gdje saznati
raznolike vrste pramenova za kosu pružaju širok spektar stilova i boja za svaku osobu koja želi osvježiti svoj izgled.

Kod većine žena vlasište kose predstavlja veliki problem, ono se masti, kosa je bez volumena, nema sjaj i izmučena je čestim farbanjem. Pramenovi su savršen izbor, umjesto da svaki mjesec odlazite frizeru sada to možete svesti na svaka dva do tri mjeseca. Na pramenove uvijek možete kombinirati preljeve u raznim bojama, prikriti sijede i uštedjeti vrijeme.

Važno je da kosu održavate šamponima koji su namijenjeni za pramenove, jednom mjesečno priuštite si prirodni pakung za kosu i pri pranju nikada nemojte grubo trljati ručnikom. Kad je kosa još mokra, raščešljajte je širokim češljem.

Pramenovi: Od klasičnog do smjelog

Kroz raznovrsne tehnike i stilove, vrste pramenova nude neograničene mogućnosti za transformaciju i personalizaciju izgleda vaše kose. Bilo da preferirate suptilne promjene s babylights ili dramatičnije efekte s ombre i balayage tehnikama, postoji pristup koji odgovara svakom stilu i tipu kose. Pramenovi nisu samo način da se eksperimentira s bojom; oni su sredstvo izražavanja osobnosti i jedinstvenosti. Od ledeno plavih pramenova do nježnih pramenova boje meda, opcije su beskrajne.

Odabir pravih pramenova može osvježiti vaš izgled, dodati dimenziju vašoj frizuri i poboljšati vaše samopouzdanje. Bez obzira na to tražite li promjenu na dugoj, srednje dugoj ili kratkoj kosi, pramenovi su dobra opcija.