7 načina kako ukloniti narančastu boju kose

Kako ukloniti narančastu boju kose

Kako ukloniti narančastu boju kose? Ovo je često pitanje koje postavljaju mnogi koji su se suočili s neočekivanim rezultatom nakon bojenja kose. Narančasta boja kose može biti rezultat nekoliko faktora, uključujući upotrebu pogrešne boje za bojenje, reakciju na određene kemikalije ili čak prirodne pigmentacije kose. Bez obzira na uzrok, postoji nekoliko načina na koje možete korigirati ovaj neželjeni ton.

Prvi korak u rješavanju ovog problema je razumijevanje zašto se narančasta boja pojavljuje. To može biti posljedica nedostatka plavog pigmenta u kosi, što je često slučaj kod prirodnih plavuša ili onih koji pokušavaju izbijeliti tamniju kosu. Osim toga, važno je znati da svaka kosa reagira drugačije na boje, što znači da isti proizvod može dati različite rezultate na različitim osobama. U sljedećem dijelu, detaljnije ćemo istražiti metode i proizvode koji vam mogu pomoći u neutralizaciji narančaste boje i vraćanju željenog tona vaše kose.

zašto mi je kosa narančasta, narančasti pramenovi, narančasta kosa
Kako ukloniti narančastu boju kose je ključno pitanje za mnoge koji se suočavaju s izazovom neželjenih tonova nakon bojenja ili izbjeljivanja kose.

Zašto se pojavljuje narančasta boja kose?

Narančasta boja kose čest je problem s kojim se mnogi suočavaju prilikom bojenja ili izbjeljivanja kose. To može biti neočekivan i neželjen rezultat, često uzrokovan nizom faktora koje je važno razumjeti kako biste mogli pravilno ispraviti boju. Evo četiri glavna razloga koji dovode do pojave narančaste boje kose, svaki sa svojim specifičnostima.

1. Nedostatak neutralizacije crvenih i žutih pigmenata

Prirodni pigmenti u kosi, kao što su crveni i žuti, postaju vidljiviji kad se tamnija kosa izbjeljuje. Proces izbjeljivanja ne uklanja ove pigmente u potpunosti, što rezultira narančastom bojom kose. To je posebno izraženo kod osoba s tamnom kosom koje pokušavaju postići plavu ili svjetliju nijansu. Pri izbjeljivanju, eumelanin se lakše razgrađuje, ali feomelanin, koji je odgovoran za crvene i žute tonove, ostaje prisutan. Stoga, bez odgovarajućeg neutraliziranja, narančasta boja kose može postati izražena. Korištenje plavih ili ljubičastih tonera pomaže u neutraliziranju ovih neželjenih pigmenata.

2. Nepravilna primjena ili izbor boje za kosu

Pogrešan izbor ili primjena boje može rezultirati narančastom bojom kose. Ovo se često događa kada se boje za kosu koriste bez dovoljnog poznavanja osnovnih načela bojanja kose. Na primjer, odabir previše toplog tona boje na tamnoj kosi može dovesti do narančastih rezultata. Također, nepravilno miješanje boja ili nejednaka primjena može uzrokovati da se prirodni crveni i žuti pigmenti ne pokriju u potpunosti, ostavljajući vidljive narančaste mrlje. Bojenje kose kod kuće bez odgovarajuće pripreme i tehničkog znanja često dovodi do ovog problema.

3. Nedovoljno izbjeljivanje

Da bi se izbjegla narančasta boja kose, važno je da proces izbjeljivanja bude doveden do odgovarajuće razine. Ako se postupak izbjeljivanja prekine prerano, prirodni crveni i žuti pigmenti neće biti u potpunosti neutralizirani, ostavljajući narančasti ton. Ovo je čest problem kod pokušaja prelaska s vrlo tamne na vrlo svijetlu boju. Strpljenje i postupnost su ključni; ponekad je potrebno nekoliko sesija izbjeljivanja kako bi se postigla željena nijansa bez narančaste boje kose. Uzimajući u obzir zdravlje kose, važno je provoditi ove postupke pažljivo i s odgovarajućim vremenskim razmacima.

bojanje kose kod kuće, bojenje kose kod kuće, izbjeljivanje kose, bojenje narančaste kose
Kod nedovoljnog izbjeljivanja, narančasta boja kose često je rezultat prekidanja procesa prije nego što su svi tamni pigmenti u potpunosti neutralizirani.

4. Oštećenje kose

Oštećenje kose uslijed čestog kemijskog tretiranja ili upotrebe topline također može doprinijeti pojavi narančaste boje kose. Oštećena kosa ima tendenciju da lošije upija boju, što može dovesti do neujednačenog bojanja i naglašavanja narančastih tonova. Ovo je posebno važno kod osoba koje često mijenjaju boje kose ili koriste agresivne metode stiliziranja. Održavanje zdravlja kose kroz redovitu hidrataciju i tretmane obnove može pomoći u sprječavanju neželjenih boja, uključujući narančastu. U slučajevima kada je kosa već oštećena, preporučuje se konzultacija s profesionalcem prije daljnjeg bojanja ili izbjeljivanja.

Kako ukloniti narančastu boju kose?

Uklanjanje narančaste boje kose može biti izazovan zadatak za mnoge koji se suočavaju s neželjenim rezultatima bojenja ili izbjeljivanja kose. Da biste postigli željenu nijansu i izbjegli neočekivane tonove, važno je razumjeti kako različite metode i proizvodi mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku ćemo istražiti 7 glavnih metoda koje se koriste za rješavanje problema narančaste boje kose, pružajući detaljan uvid u svaku od njih.

1. Plavi ili ljubičasti toneri

Plavi ili ljubičasti toneri su ključni alati u borbi protiv narančaste boje kose. Oni djeluju neutralizirajući narančaste tonove, jer plava boja na krugu boja stoji nasuprot narančaste. Ovi toneri se nanose nakon procesa izbjeljivanja i ostavljaju se na kosi prema uputama kako bi se postigla željena nijansa. Redovita uporaba ovih tonera može pomoći u održavanju boje kose i sprječavanju njenog povratka na narančastu. Važno je pratiti upute proizvođača kako bi se izbjeglo prekomjerno toniranje i oštećenje kose. Toneri su posebno korisni za one koji žele postići hladne plave ili sive nijanse. Osim toga, koristeći tonere možete postići prirodniji i suptilniji izgled.

2. Plavi ili ljubičasti šamponi i regeneratori

Ovi šamponi i regeneratori su dizajnirani za redovitu uporabu i pomažu u održavanju boje kose između bojenja. Korištenjem plavih ili ljubičastih šampona, možete postepeno smanjiti pojavu narančastih tonova. Oni su posebno korisni za one koji žele ukloniti narančastu boju kose koja je nastala kao rezultat izbjeljivanja ili sunčevog izlaganja.

Ovi proizvodi sadrže pigmente koji neutraliziraju narančaste i žute tonove, pružajući hladniju i svjetliju nijansu. Redovitim korištenjem, ne samo da ćete neutralizirati neželjene tonove, već ćete i produžiti vijek trajanja vaše boje kose. Važno je koristiti ove proizvode umjereno, jer pretjerana uporaba može dovesti do neželjenog plavog ili ljubičastog odsjaja.

3. Ponovno bojenje s prikladnom nijansom

Ponekad je najbolje rješenje za narančastu boju kose jednostavno ponovno bojenje s odgovarajućom, obično hladnijom nijansom. Ovaj postupak bi trebao obaviti profesionalni frizer koji može odabrati pravu boju koja će neutralizirati narančaste tonove. Pri odabiru nove boje, važno je uzeti u obzir prirodnu boju i teksturu kose, kao i prethodne tretmane koji su na njoj izvedeni.

Frizeri obično koriste specijalizirane tehnike kako bi se postigla ravnomjerna i prirodna boja. Ovaj proces može uključivati upotrebu više nijansi kako bi se postigao željeni rezultat. Ponovno bojenje je posebno korisno kada su narančasti tonovi rezultat greške u bojenju ili kada je kosa izgubila svoj ton zbog izloženosti suncu ili plivanju u kloriranoj vodi.

4. Korektivno bojenje u salonu

Za one s izrazito narančastom bojom kose ili složenijim problemima bojenja, korektivno bojenje u salonu može biti najbolja opcija. Ovaj proces obično zahtijeva detaljnu procjenu od strane stručnjaka koji će odrediti najbolji pristup za ispravljanje boje. Korektivno bojenje može uključivati više koraka, uključujući upotrebu specijalnih proizvoda za uklanjanje ili neutraliziranje postojeće boje, a zatim ponovno bojenje kose.

Ovaj postupak zahtijeva stručnost i preciznost kako bi se osiguralo da konačni rezultat izgleda prirodno i zadovoljava očekivanja klijenta. Korektivno bojenje također omogućuje prilagodbu boje kako bi se bolje uskladila s tonom kože i osobnim stilom. Važno je imati realna očekivanja i razumjeti da neke boje možda neće biti moguće postići odmah, posebno ako je kosa prethodno oštećena ili pretjerano tretirana.

profesionalno bojenje kose, profesionalno  bojanje kose, prirodni pigmenti u kosi, koja mi je boja kose
Profesionalni frizeri koriste specijalizirane tehnike korektivnog bojenja za uklanjanje narančaste boje kose, prilagođavajući tretmane specifičnim potrebama i stanju kose svakog klijenta.

5. Upotreba pepeljastih nijansi

Korištenje pepeljastih nijansi boje može biti izuzetno učinkovito u neutralizaciji narančastih tonova. Ove nijanse sadrže plave i zelene pigmente koji pomažu u balansiranju i smanjenju topline u kosi. Idealno su rješenje za one koji žele postići prirodniju, hladniju boju. Pepeljaste nijanse su posebno korisne za ljude čija kosa ima tendenciju brzog gubljenja hladnih tonova ili za one koji su imali loše iskustvo s bojenjem kod kuće.

Važno je napomenuti da se pri odabiru pepeljaste nijanse treba voditi računa o originalnom tonu kose kako bi se izbjeglo pretjerano tamnjenje ili neželjeni zelenkasti ton. Osim toga, ovakve nijanse najbolje je prepustiti profesionalcima, jer precizna primjena osigurava najbolji rezultat. Redovito održavanje boje i korištenje odgovarajućih proizvoda za njegu ključni su za dugotrajnost pepeljastih tonova.

6. Redoviti tretmani njege kose

Održavanje zdravlja kose ključno je za uspješno uklanjanje narančaste boje kose. Redoviti tretmani hidratacije i obnove pomažu u očuvanju zdravlja kose, što omogućava bolju apsorpciju i zadržavanje boje. Korištenje maski za kosu, dubinskih regeneratora i ulja može pomoći u obnovi kose, posebno ako je oštećena zbog čestog bojenja ili izbjeljivanja. Hidratantni tretmani pomažu u vraćanju elastičnosti i sjaja kose, čineći je otpornijom na oštećenja.

Također, smanjenje upotrebe toplinskih alata, kao što su sušila za kosu i pegle, može značajno pridonijeti zdravlju kose. Redoviti posjeti frizeru za šišanje krajeva također mogu pomoći u održavanju zdrave kose. Važno je koristiti proizvode koji su prilagođeni vašem tipu kose i koji ne sadrže agresivne kemikalije.

7. Korištenje boja bez amonijaka

Ako se odlučite za ponovno bojenje kose kako biste se riješili narančaste boje, razmislite o korištenju boja bez amonijaka. Ove boje su obično manje agresivne i ne oštećuju kosu kao tradicionalne boje, što je posebno važno za kosu koja je već bila izložena kemijskim tretmanima. Boje bez amonijaka ne prodire duboko u kutikulu kose, što znači manje oštećenja i suhoće. Iako možda ne pružaju istu razinu trajnosti kao tradicionalne boje, one su odličan izbor za one koji traže blažu alternativu.

Ove boje su također idealne za osobe s osjetljivim vlasištem, jer je manje vjerojatno da će izazvati iritaciju. Važno je imati na umu da boje bez amonijaka možda neće biti učinkovite u pokrivanju sijede kose ili u postizanju vrlo tamnih nijansi. Konzultacija s frizerom može vam pomoći u odabiru najbolje boje bez amonijaka za vašu konkretnu situaciju i ciljeve bojanja.

Rješenja za narančastu kosu: Kako uspješno neutralizirati tonove

Uklanjanje narančaste boje kose zahtijeva razumijevanje i primjenu odgovarajućih metoda i proizvoda. Bilo da se odlučite za upotrebu tonera, ponovno bojenje s odgovarajućim nijansama, korektivno bojenje u salonu, ili korištenje proizvoda za njegu kose, važno je pristupiti problemu s pažnjom i strpljenjem. Svaka metoda nudi svoje prednosti i može biti prilagođena specifičnim potrebama i stanju vaše kose. Redovita njega i konzultacije s profesionalcima ključni su za postizanje željenog rezultata. Kako ukloniti narančastu boju kose nije samo pitanje pravog proizvoda, već i razumijevanja vlastite kose i njezinih potreba.