Vježbe za ravnanje kralježnice

mama i kćer vježbaju

Bolest iskrivljene kralježnice je najčešća bolest kod muškaraca i žena. Najčešći uzrok iskrivljene kralježnice je sjedenje, kod kuće ili na poslu. Najčešća je bolest vratne kralježnice. Ako se nedovoljno krećete i imate loše držanje možete stvoriti tegobe vratne kralježnice.

Ako osjetite bilo koje tegobe krenite s vježbanjem. Vježbe za vratnu kralježnicu uvelike pomaže da se spriječi ukočenost i potencijalna ozljeda.

Pokušajte vježbati svaki dan četiri vježbe po desetak minuta. Ove vježbe koristite kako bi spriječili mnoge probleme kralježnice i poboljšali svoje zdravlje. Vježbe su toliko lagane da se mogu izvoditi na radnom mjestu i kod kuće.

Svaka vježba se mora ponoviti otprilike pet puta.

Kod prve vježbe stojite uspravno i ravno, a ruke stavite uz svoje tijelo. U istom položaju glavu pomaknite prema prsima i tako zadržite pet sekundi. Sve to ponovite, ali stavite glavu unazad.

Druga vježba ide na način da imate isti položaj kako i kod prve vježbe. Glavu laganim pokretima potisnite prema unazad, tako da stvorite podbradak. Leđa neka ostanu ravna. U istom položaju budite otprilike pet sekundi, a nakon toga glavu vratite u početno stanje.

Treća vježba kreće u istom položaju kao i prethodne dvije. Glavu mičite s jednog ramena na drugi i tako pet sekundi.

Kod četvrte vježbe stanite ravno i uspravnih leđa, jednu ruku dignite prema glavi i lagano pritisnite glavu prema ramenu i tako zadržite pet sekundi. Istu vježbu ponovite s drugom rukom.

Četvrta vježba ide na način da se ručnik stavlja na područje potiljka, a krajeve obuhvatite rukama. Lagano glavu mičite prema naprijed i nazad.

Budite ustrajni i vježbajte ove četiri vježbe redovito. Nakon nekog vremena vidjet ćete prve rezultate i osjećat ćete se puno bolje. Ako ne krenete s vježbama na vrijeme, pogoršat ćete stanje vaše vratne kralježnice kao i bol u ramenu te na drugim mjestima. Krećite se što više i nemojte se prepustiti bolovima i bolesti.

Autor: M.Š., Foto: wavebreakmedia/Shutterstock