Yin i Yang hrana

yin

Kinezi su vjerovali da sve namirnice imaju svoja posebna nutricionistička svojstva, te da njihov izgled, podrijetlo, miris i okus imaju Yin i Yang polaritet. Tako su rekli ako je više Yanga u organizmu, onda se može Yin namirnicama ublažiti i obrnuto.

U kineskoj tradicionalnoj medicini se ljudski organizam promatra kao energija i materija u jedinstvu. Nevidljiva sila životne energije potpomaže životnim procesima sa dva Yin i Yang pola. Kako bi protok energije bio nesmetan, bitan je dobar balans između Yin i Yanga. Ako je nepravilan odnos Yina i Yanga znači da će doći do raznih bolesti, ekstremnih emocija, stresa, ekstremnih klimatskih uvjeta, nepravilne prehrane i nedovoljnog kretanja.

Yang osobama više odgovara energetska hrana Yina koja je lagana, hladna, niskokalorična, kuhana na pari, povrće, voće uz minimalno mesa. Yin osobama energetski više odgovara topla Yang hrana koja je začinjena i ima više kalorija, primjerice topli napitci i juhe.

Ako osobe imaju previše Yanga dolazi do euforije, pojave vrućine, ljutnje i osjećaja napetosti. Yang osobe su uvijek zaposlene, energične, dinamične i emocionalno osjetljivije. Njihovi pokreti su užurbani i pričaju glasno. Imaju ružičastu boju usana i boju kože. Oni vole hladne napitke i često su žedni. Pate od opstipacije i osjetljivo im je zubno meso.

Yin osobe imaju niski krvni tlak i sklone su jutarnjem umoru. Usnice i koža su im blijedi, imaju loš apetit, hladno im je i ne jedu redovito. Oni govore sporo, kreću se sporo i zatvoreniji su tipovi. Vole tople napitke i često imaju želje za slatkim. Skloni su celulitu, prehladama i ozeblinama.

Kako biste sami otkrili koje vam namirnice više odgovaraju morate osluškivati ponašanje organizma nakon uzimanja pojedine hrane.

Prema uputama Kineza Yang hranu trebaju jesti rodilje, anemični i neispavani ljudi, a Yin hrana je dobra za one koji pate od grlobolje i nervozne ljude.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock