Vegetarijanska kuhinja

voće i povrće

Koliko god mislili kako ne možemo bez mesa i kako nam se obrok bez mesa čini praznim, iznenadili biste se koliko je nekad dobro ubaciti ručak baziran samo na povrću, kao svojevrsno čišćenje organizma što nam je svima potrebno tu i tamo. Za razliku od našeg povremenog ručka kada jedemo samo povrće, postoje oni koji su svoj cijeli život posvetili tome da ne jedu meso.

Međutim treba imati na umu kako vegetarijance dijelimo na nekoliko vrsta. Postoje vegani kao najradikalniji koji u potpunosti izbjegavaju životinjske proizvode, zatim semivegetarijanci koji izbjegavaju crveno meso, ali zato konzumiraju ribu i bijelo meso. Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode. Laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode, peskovegetarijanci jedu ribu, frutarijanci jedu samo plodove dok fleksiterijanci prilagođavaju svoju prehranu. Makrobiotičari jedu hranu prema propisima makrobiotike.

Kao što se može vidjeti iz priloženog, vegetarijance ne možemo generalizirati, ali zato možemo vidjeti da se više manje sve vrti oko toga koliko su neki izbacili meso iz svoje prehrane, odnosno koliko su bili voljni izbaciti meso. Svi su zajedno u tome da se crveno meso ne jede, dok se oko mliječnih proizvoda ne mogu dogovoriti.

Kako ne biste pomislili da je vegetarijanska kuhinja dosadna, možemo vam dati par recepata koji će vam pružiti sliku kako i njihova kuhinja može biti slasna i zanimljiva. Kao prvi primjer možemo navesti povrće sa tave s komadićima piletine. Tu svakako imate slobodu prilikom izbora povrća, s tim da vam mi savjetujemo tikvice, rajčicu i patlidžan. Dakle uzmete malo češnjaka i pustite da se pirja na tavi, a kad dobije zlatnu boju, dodate svo povrće i pustite da se pirja dok ne bude gotovo. Piletinu isto tako dodate ranije i pustite da se skuha. Poslužite kao povrtni miks sa malo mesa.

Zatim postoji rolada od špinata, gdje u mlijeku skuhamo margarin i brašno, dodamo jedno jaje i špinat. Smjesu dobro izmiksamo te pečemo 20 minuta na 200°C. Pečeni biskvit pustimo da se ohladi i nakon toga napunimo.

Vegetarijanska kuhinja zaista je bogata i ima svoje prednosti, samo što kao i sa svim ostalim u životu, tako i ovdje treba biti umjeren i ne pretjerivati, jer raznolikost je ipak potrebna.

Autor: S.Š. Foto: Baloncici/Shutterstock