Kiseli kupus

kupus
Kupus, Foto: rosym/Sxc

Ako želite povećati unos zdravih namirnica u svoje tijelo, tada započnite s kiselim kupusom koji su stanovnici europskog obalnog područja upotrebljavali za hranu još u prethistorijsko doba. Stari ga Egipćani nisu poznavali, a u Grčku je došao tek u 4. stoljeću p.n.e kada je postao veoma cijenjena namirnica. Rimljani su ga upoznali nešto kasnije, ali su zato među prvima otkrili postupak kiseljenja tako što su glavice kupusa posipali solju, prelijevali octom i spremali potom u glinene posude. Takav se postupak održao da današnjih dana.

Potrebno je znati da se radi o izvoru vitamina C. Kupus je jedina prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, odnosno povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime kroz proces kiseljenja zelje fermentacijom stvara aktivan kobalamin poznat kao Vitamin B12 koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla.

Poznato je kako osvježava duh i povećava dobro raspoloženje, čini organizam otpornim na stres, aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima, potiče izmjenu željeza u krvi. Isto tako pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimulira rad stanica i djeluje pomlađujuće, jača imunitet i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva. Zelje je zaista vrijedna namirnica.

Ako ste se odlučili na češće konzumiranje zelja tada trebate znati kako prilikom konzumiranja svakako treba izbjegavati namirnice koje su isto tako slane, jer je zelje dovoljno slano budući da je bogato natrijem.

Bilo bi ga najbolje namakati prije upotrebe, jer ćete tako izgubiti veliku količinu bioloških tvari, stoga se preporuča kuhanje za manje od 20 minuta. Preporuča se konzumiranje sirovog zelja kao salata, ili dodatak nekim drugim jelima kao što je krumpir, riža, žganci, tijesto.

Osim hrane dobro ga je koristiti na način da napravite napitak, odnosno rasol koji je itekako dobar za tegobe vezane uz probavni trakt te kao lijek koji smanjuje oteklinu na zglobovima.

Rasol je inače bogat vitaminom C, a pokazalo se kako se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija, ili u slučajevima lomova kostiju.

Autor: S.Š.  Foto: rosym/Sxc