Veganska zamjena za jaja – aquafaba

aquafaba veganska pita od limuna

Svi ljubitelji zdrave prehrane i vegani znaju što je aquafaba, poznat kao veganska zamjena za jaja. Radi se o tekućini koja nastaje kuhanjem graha, slanutka, graška i ostalih mahunarki. Ta se tekućina može pronaći u limenkama konzerviranih mahunarki, a može se dobiti i kuhanjem vlastitih mahunarki.

Sigurno ste više puta imali priliku čuti što je veganska prehrana i je li ona dobra za organizam ili možda ne. Bez obzira pruža li takva vrsta prehrane sve potrebno za ljudski organizam, jasno je kako je svakim danom sve više pobornika veganske prehrane.

Veganska zamjena za jaja – aquafaba

Najznačajnije svojstvo aquafabe je zamjena za bjelanjak, ali i cijelo jaje, a radi se o jednoj od najpristupačnijih, najzdravijih i najjeftinijih zamjena za jaje.

Jasno je kako treba voditi računa o kolesterolu, a zbog čega je dobro znati koja hrana snižava loš kolesterol i koja ga nema uopće.

Ima brojne karakteristike žumanjka i bjelanjaka, a radi se o niskokaloričnoj namirnici koja ne sadrži kolesterol ni masti zbog čega je zdrava alternativa vegetarijancima, veganima i svim osobama koje se žele zdravo hraniti.

Primarno je sastavljena od proteina i škroba koji ovoj tekućini daju široku spektar korisnih svojstava poput vezivnih, zgušnjavajućih, emulgirajućih i želatinoznih.

Zbog svog zavidnog udjela bjelančevina koje su sadržane u aquafabi stvara se protein albumin koji je u bjelancu sadržan u visokom postotku.

Ono što najviše oduševljava kod aquafabe je svojstvo pjene, jer miksanjem ove tekućine se može stvoriti snijeg jednak kao i kod miksanja bjelanjka.

Koja god jela se pripremala od aquafabe neće imati okus po mahunarkama, a dobiti će se isti finalni proizvod kao da su se upotrebljavali bjelanjci. Okus i miris aquafabe je potpuno neutralan zbog čega se savjetuje u svim jelima.

Većina recepata posebice onih za razne slastice, kolače i torte u sebi sadrže jaja, a s obzirom da ne mogu i ne žele sve osobe konzumirati jaja aquafabe je odlična zamjena.

U kuhinjama diljem svijeta se kao zamjena za jaja koriste jabuke, bundeve, lan, banane, orasi, chia sjemenke i sojin jogurt.

Kao zamjena za jaja se koriste i razne kombinacije namirnica poput octa i peciva te vode i želatine. No sve te alternative mogu poslužiti samo u nekim receptima, dok se veganaska zamjena za jaja može poslužiti u svim receptima.

Ako priprema poslastica zahtijeva pjenu od bjelanjka onda sve te zamjene nisu dobre te je samo jedna zamjena u potpunosti učinkovita. Pa i ne čudi zašto je aquafaba revolucionarno otkriće jer je prirodna, zdrava i najcjelovitija zamjena za jaja.

Autor: A.Z., Foto: Hanna Harmel/Wikimedia