Đumbir, med i limun za mršavljenje

limun i med za mravljenje

Đumbir je bogat kalijem, bakrom, vitaminom B, eteričnim uljima, manganom i magnezijem, a ako se kombinira s limunom i medom organizmu će pružiti energetsku bombu. Od davnina se koristi đumbir kao namirnica te je njegova primjena široka.

Đumbir će pomoći u liječenju artritisa, kod mršavljenja, ublažavanja bolova, smanjenja upale i ubrzavanja metabolizma. Za zimske dane đumbir je najbolja namirnica zbog čestih prehlada, koje može liječiti, ali i prevenirati kod istih.

Najbolja kombinacija za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma je đumbir i med. Ako im dodate još malo limuna dobili ste snažno energetsko sredstvo koje liječi i pomaže kod topljenja masnih naslaga i zdravog mršavljenja.

Kod priprema đumbira, meda i limuna kupujte uvijek organski med jer je njegova kvaliteta puno bolja od ostalih, a možete ga pronaći u trgovinama zdrave hrane ili u ljekarnama. Med nemojte nikada vaditi s metalnom žlicom, već s plastičnom, drvenom ili porculanskom. Smatra se da med pri dodiru s metalom gubi neka hranjiva svojstva. Isto tako bitno je znati da se med i limun nikada ne smiju stavljati u vrući čaj jer med i tako može izgubiti brojna hranjiva svojstva. Med treba uvijek stavljati u rashlađeni topao čaj.

Kao i s medom, isto vrijedi i s limunom. Limun nikada ne stavljajte u vrući čaj, a prethodno provjerite kupujete li organski limun. Ako ste se odlučili za limun koji nije organski, morat ćete ga samo iscijediti i nikako ne koristiti koru jer je vjerojatno tretirana pesticidima.

Čaj od đumbira, meda i limuna

Kod pripreme čaja od limuna, đumbira i meda je potreban korijen đumbira, med, limun i voda. Đumbir je potrebno dobro očistiti i oprati, te ga naribati ili nasjeckati. Voda se stavlja na vatru, pa kada prokuha u nju se stavlja pripremljeni đumbir.

Čaj se kuha na laganoj vatri do 20 minuta, a kada se skuha, trebate ga procijediti tako da se iz njega izvade komadi đumbira. Čaj se ostavlja da se ohladi, pa se tek onda u njega dodaju limun i med.

Potrebno je znati da med gubi svoja svojstva ako ga se stavlja u vruću tekućinu, pa uvijek pričekajte da čaj postane topao prije nego u njega stavite med. Čaj možete staviti u hladnjak kako bi pili ledeni čaj, a može se piti i topao.

Đumbir s medom i limunom

Osim čaja možete napraviti i kašicu od đumbira, za koju će vam biti potrebno 2 limuna, 200 g meda i đumbir. Ovisi koliko volite okus đumbira, toliko ga dodajte kod pripreme kašice.

Kašicu radite tako da odstranite koru limuna, pa limun narežete i odstranite sjemenke. Zatim trebate očistiti i oprati đumbir, koji nakon toga naribate, te maksimalno koliko možete ocijedite njegov sok. Ako želite možete ostaviti i komadiće đumbira, a možete ih i ukloniti te koristiti samo sok od đumbira.

Sve navedene i pripremljene sastojke stavite u blender, te ih jako dobro izmiksajte. Nakon čega gotovi pripravak stavite u staklenu teglicu pa pohranite na hladno i mračno mjesto. Konzumirajte do dvije žličice kašice na dan. Možete ju konzumirati samostalno ili ju razmutiti u vodi, kako vam je draže.

Pronađite najbolji način kako smršaviti i riješiti se suvišnih kilograma nakon čega ćete se osjećati bolje u svom tijelu i više nećete morati razmišljati o tome što ćete koji dan pojesti.

Autor: A.Z., Foto: Olyina/Shutterstock