Hrana za zdrave nokte

zdravi nokti

Svi koji paze na ljepotu vjerojatno su svjesni kako ne treba voditi računa samo o vanjskoj nego i unutarnjoj ljepoti, odnosno zdravlju. Pored krema, losiona i maski, potrebno je paziti na životne navike te konzumiranje zdravih namirnica. Tako ako želite zdrave nokte dobro je znati na koju se hranu treba osloniti.

Tijekom njege kože cijelog tijela ne treba zaboraviti i na ruke, koje isto tako trebaju biti lijepe i njegovane kao i nokti. Nije dovoljno samo uzeti lak za nokte i uljepšati ih ako nisu zdravi i često pucaju. Očito je došlo vrijeme da promijenite neke životne navike.

Najbolja hrana za zdrave nokte je ona koja sadrži dovoljnu količinu vitamina A, B i C te minerala poput željeza i cinka. Na jelovniku bi se tako trebale naći namirnice kao što su riba, meso i bademi i blitva, a s kojima će nokti biti ne samo lijepi nego i zdravi.

Ribu bi trebali jesti zbog omega 3 masnih kiselina te vitamina A i D. Uloga omega 3 masnih kiselina je važna jer pomaže kod hidratizacije noktiju. Dok vitamin D usmjerava kalcij u organizmu prema noktima radi čega postaju čvršći, vitamin A se brine da ne dođe do listanja noktiju.

Mahune su još jedna namirnica koja će doprinijeti ljepšem i zdravijem izgledu noktiju, a sve zahvaljujući siliciju.

Špinat je namirnica koja bi se trebala naći na popisu hrane za zdrave nokte. Pored toga što ima veliku količinu vitamina A, B, C i K, špinat u sebi sadrži još kalcij i kalij. Možete ga spremati na nekoliko načina, bilo da ćete od njega napraviti juhu ili varivo. Važno je da špinat bude sastavni dio vaše prehrane i da se često nađe na jelovniku.

Loš izgled noktiju bilo da se radi o njihovom pucanju ili listanju jasan su pokazatelj kako treba nešto mijenjati u prehrani. Najviše se radi o nedostatku raznovrsne prehrane, a s kojom bi organizam dobio sve potrebne minerale i vitamine.

Primijetite li da su vam nokti u lošem stanju, ne treba čekati nego odmah krenuti s promjenama u životu, nakon kojih ćete biti zadovoljni svaki put kada pogledate lijepe i njegovane ruke.

Autor: S.Š., Foto: elena1110/Shutterstock