Kako pripremiti jastoga

kako pripremiti jastoga

Jastog je vrhunska delicija koja predstavlja pravo zadovoljstvo za nepce. Ako želite uživati u ovoj morskoj deliciji kod kuće, dobro je znati kako pripremiti jastoga. U Europi jastoga ima najviše Atlantskom oceanu do Škotske, u Sredozemnom moru i nešto manje u Sjevernom moru.

U Europi obitava samo jedna vrsta koja živi uz stjenovite obale na kamenitom dnu. Najviše boravi na dubini od 40 metara, ima crvenožute noge i ticala, bodljikav glavopršnjak te može biti dugačak do 50 cm.

Kako pripremiti jastoga

Prilikom pripreme treba voditi računa da se ukloni mala trbušna vrećica na području glave i utroba koja se proteže sve do repa. Ne treba baciti zelenkastu jetru koja se isto tako nalazi na području glave. Upravo se jetra smatra delikatesom i može se servirati kao ukras.

Uz pomoć malog čekića ili krckalice za orahe zdrobite kliješta na nekoliko mjesta. Da bi mogli razrezati jastog na dva dijela, namjestite ga na dasku za rezanje tako da leđa budu okrenuta prema gore i zarežite po sredini od glave do repa.

Ako je u pitanju jastog u oklopu njega treba pripremiti u kuhinji prije posluživanja. Prvo se uklone kliješta koja se razbiju pomoću čekića. Nakon toga se uzme manji ražnjić te se izvadi meso iz nožica.

Razrežete ga po dužini i uklonite škrge kao i trbušnu vrećicu te sastružete sve meso s repa, tijela i glave. Meso koje ste izvadili trebate podijeliti. Na kraju je potrebno oprati polovice oklopa te u njih ponovno staviti meso koje se prije izvadili. Jelo se može poslužiti s ikrom i već prije spomenutom jetrom.

Kako jesti jastoga

Želite li uživati u jednoj od najboljih morskih delicija, bit će vam potrebni vilica, nož, koktel vilica s dva zupca i krckalica za orahe. Prvo se običnom vilicom ukloni meso iz tijela, glave i repa, a da bi uklonili meso iz kliješta morate ih odvojiti od tijela te zdrobiti uz pomoć krckalice na nekoliko mjesta.

S ražnjićem ili koktel vilicom maknite meso s obje strane tanke opne koja se nalazi na sredini jednog i drugog kliješta. Prstima otkinite nožice kako bi mogli pojesti meso koje se tamo nalazilo.

Ne samo što je ukusan jastog je i zdrav. Jeste li znali morski plodovi pomažu smanjiti kolesterol? Za razliku od škampa u jastogu je puno manje kolesterola i zasićenih masti. Isto tako je prisutan vitamin B, selen, jod, a ne treba posebno naglašavati koliko je jod dobar za zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: 2nix/Shutterstock