Utjecaj kave na zdravlje

kava

Kultura ispijanja kave kod nas je doista uvriježena, a većina ljudi zna da se kava ne treba piti na prazan želudac, no ipak, rijetki se toga pridržavaju. Tako riskiraju zdravlje i imaju probavne probleme i povećanje razine stresa.

Kava je omiljeni napitak u cijelom svijetu, ona je opjevana i hvaljena, a kada je u pitanju razbuđivanje ljudi, ona je neizostavan dio. Ako se kava pije pravilno, dobra je za zdravlje jer ima puno antioksidanasa, no ako ju pijete pogrešno, zdravstvene dobrobiti se poništavaju.

Bez obzira pijete li tursku kavu, instant ili kavu s mlijekom, ako je pijete na tašte povećat će se izlučivanje klorovodične kiseline u probavnom sustavu, a to je loše za ljude koji boluju od gastritisa jer oni već imaju višak kiseline. To može povećati i nastanak čireva, želučanog refluksa, sindrom iritabilnog crijeva i slično.

Kako se probava poremeti dok pijete kavu na tašte, isto tako dolazi i do otežane apsorpcije proteina u tijelu. Zbog toga dolazi do nadutosti, iritacije i upale crijeva, a to može povećati rizik od raka debelog crijeva koja je danas najčešća maligna bolest.

Ispijanje kave potiče lučenje kortizola što je hormon stresa. Ako se kava pije na tašte, taj se efekt povećava. Hrana djeluje smirujuće dok je jedete, pa isto tako ona smanjuje i negativan učinak kave na vaš organizam. Popijete li previše kave na prazan želudac možete osjetiti lupanje srca, osjećaj tjeskobe i kratkoću daha.

Navodno kofein iz kave loše utječe na hormon serotonin koji je odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva. Kada nam nedostaje serotonina, možemo upasti u depresiju i biti tjeskobni. Ako pijete kavu natašte, možete primijetiti naglo dizanje raspoloženja, no isto tako će vam se nakon sat dva raspoloženje naglo spustiti.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock