Hrana za zdrave oči

zdrave oci

Sve je veći broj ljudi koji mora nositi naočale zbog oslabljenog vida. Danas svaki drugi čovjek iznad pedeset godina ima oslabljen vid i mora nositi naočale. Zbog dugotrajnog gledanja u računalo i pametne telefone, danas sve veći broj mlađe populacije također ima potrebu za nošenjem naočala.

Uz pojavu bolesti dijabetesa i visokog krvnog tlaka, vid još više slabi što može dovesti do makularne degeneracije i na kraju – sljepoće. Bitna je pravovremena reakcija kako bi se zaštitile oči. Trebaju se izbjegavati loše navike i poroci poput pušenja, alkohola i nepravilne prehrane jer oni dovode do propadanja žute očne pjege.

Za oštrinu vida zaslužna je žuta pjega, a ako stanice propadnu, više se ne mogu obnoviti. Prvi simptomi oslabljenog vida je zamućen vid. Kada to primijetimo znači da je proces već počeo i bitno je jednom godišnje ići liječniku oftalmologu kako bi se na vrijeme uočili mogući problemi.

Nema čarobnog lijeka za makularnu degeneraciju, no neke stvari ipak možemo učiniti za svoj vid. Prvo što možemo napraviti je isključiti nezdravu prehranu i uključiti više voća i povrća. Možemo koristiti i dodatke prehrani iz ljekarne koje su formulirane za zdrave oči i pomažu održavanju zdravog vida.

Za zdravlje očiju su najbitniji spojevi karotenoidi koji su žutog, narančastog i crvenog pigmenta, a neki su i prirodno prisutni u žutoj pjegi. No ostale moramo unositi sami u organizam, a oni su najzastupljeniji u povrću. Pojavljuju se kao beta-karoten, zeaksantin i lutein. Posljednjih godina velika pažnja se pridaje astaksantinu koji ima snažne antioksidanse povoljne za zdravlje očiju.

Ljekovita očanica je biljka koja ima dokazano blagotvorno djelovanje za zdrave oči. Ona se može koristiti u obliku dodatka prehrani ili kao oblog, a kod dugotrajnog čitanja, slabog osvjetljenja i slično, smanjit će upalne procese.

Autor: S. G., Foto: Andresr/Shutterstock