Umjerena konzumacija alkohola

pametno konzumiranje alkohola

Svi smo svjesni štetnosti alkohola za jetra muškaraca i žena, no malo žena koje poznajem shvaća koliko je alkohol štetan za ostale dijelove tijela.

Zbog svoje fiziologije žene su na alkohol osjetljivije nego muškarci. Usto, estrogen pospješuje apsorpciju alkohola, što znači da naši vlastiti hormoni pospješuju učinke alkohola na naše tijelo.

Patite li od problema vezanih za estrogen, na primjer, fibroida ili endometrioze, potpuno izbacite alkohol. Estrogen pospješuje apsorpciju alkohola, a alkohol povećava proizvodnju estrogena i tako se stvara začarani krug narušene ravnoteže.

Poznato istraživanje iz Framinghama, koje se na Bostonskom sveučilištu provodi već više od 50 godina, dokazuje da prevelike količine alkohola u tijelu oslabljuju kosti i povećavaju rizik od prijeloma, što pogoduje razvoju osteoporoze.

Pokušavate li zatrudnjeti, konzumacija alkohola smanjit će vašu plodnost za 50 posto. Uspijete li začeti, alkohol će povećati vjerojatnost spontanog pobačaja.

Ako ste zdravi, pijte vikendom ili u posebnim prilikama najviše čašu do dvije piva ili vina. Imate li ikakvih hormonskih ili kakvih drugih problema, potpuno izbacite alkohol. Želite li konzumacijom resveratrola, koji nalazimo u potkožici grožđa, pospješiti rad srca, ne morate piti vino. Sok od crnog grožđa ima potpuno jednak učinak.

Jetra, koja su smještena u desnoj polovici tijela, pročišćavaju vaš sustav od toksina, otpadnih tvari i viška iskorištenih hormona. Ali vaša pametna jetra ne čine samo to. Pomažu i optimizirati rad štitne žlijezde, izlučuju žuč te kontroliraju tjelesnu težinu razlaganjem masti i metaboliziranjem ugljikohidrata iz hrane.

Alkohol je hepatotoksin, odnosno otrov za jetra. Jetra stvaraju enzime koji alkohol razlažu na druge tvari što ih tijelo izlučuje kroz mokraću i pluća. Međutim, neke od tih tvari mogu biti otrovnije od samog alkohola. Jetrene stanice mogu oštetiti i slobodni radikali, koji se stvaraju kad jetra razlažu alkohol.

Kako biste ojačali jetra, uzimajte namirnice koje se sastoje od mnogo vitamina B, koji im pomaže preraditi višak hormona, a nalazimo ga u slatkom krumpiru, bananama i leći. Uzimajte i sikavicu, biljku koja pomaže pri obnovi jetara.

Autor: S.G., Foto: Anton Balazh/Shutterstock