Ulje noćurka

ulje noćurka

Dvogodišnja biljka poznatija i kao noćurak jedna je od poznatijih ljekovitih biljki čiji se korijen upotrebljavao za ublažavanje bolova u želucu, liječenje hemoroida i modrica. Otkrijte zašto je ulje noćurka nezamjenjivo kao lijek kad je u pitanju borba protiv brojih tegoba i bolesti.

Dvogodišnja pupoljka dolazi iz Sjeverne Amerike, a na ostatak svijeta se počela širiti u 17. stoljeću. Sjemenke su se prevozile uz pomoć brodova koji su iz Sjeverne Amerike putovali prema Europi, a nakon Europe proširila se i na Aziju.

Bez obzira što se na početku koristio samo korijen za liječenje određenih bolesti, danas je poznato da su sjemenke te koje imaju ljekovita ulja.

Ulje noćurka dobro je za više toga pa tako pomaže kod problema s artritisom, zatim ako je u pitanju PMS ili predmenstrualni sindrom te za ekceme.

Noćurkovo ulje se dobiva od sjemenki koje su crvene boje i razvijaju se tijekom druge godine života. Poznato je po žutim cvjetovima koji se ne otvaraju prije zalaska sunca, otkuda je biljka i dobila ime.

U sjemenkama se nalazi gama-linolenska kiselina ili GLA, koji se u tijelu pretvara u leukotrine i prostaglandine, tvari koje se bore protiv upala i koje su slične hormonima.

GLA može nastati u tijelu od tipova masnoće poput linolenske kiseline koje ima dovoljno u polinezasićenim margarinima i biljnim uljima. Ali neki nemaju dovoljno enzima i njihovo tijelo ne može odraditi spomenuti proces. Ulje tako može poslužiti kao nadomjestak za enzime te pomoći tijelu da stvori protuupalne spojeve.

Ulje noćurka je odličan lijek za menstrualne tegobe, bilo da se radi o osjetljivim dojkama ili menstrualnim grčevima.

Noćurkovo ulje je odlično i za stanje kao što je ADHD, ili poremećaj pažnje kod djece. Mnoge zanima koja je uloga esencijalnih masnih kiselina uključujući omega 3 masne kiseline i GLA kod djece koja imaju ADHD. Tako se vjeruje da upravo toj djeci nedostaju važne masne kiseline.

Bilo bi dobro pokušati s uzimanjem nadomjestaka u kojima se nalaze omega 3 masne kiseline kao i GLA. Zbog toga treba kupiti samo one nadomjestke koji su napravljeni upravo za djecu i pritom se držati uputa koji stoje na poleđini proizvoda.

Postoje situacije kada ulje ne treba konzumirati, pa se tako ne savjetuje trudnicama ili ženama koje doje budući da može izazvati tegobe u trudnoći. Kako može negativno utjecati na zgrušavanje krvi, nije ga dobro uzimati s ostalim lijekovima koji djeluju na isti način. Može povećati i opasnost od epileptičkih napadaja, pa bi ga svi koji boluju od epilepsije trebali izbjegavati.

Autor: S.Š., Foto: Debbie Schiel/free images