Bolovi u želucu

bolovi u želucu

Bolovi u želucu nažalost nisu nepoznanica za mnoge osobe budući da dolaze kao rezultat konzumiranja hrane u kojoj nema dovoljno potrebnih nutrijenata poput minerala, vlakana i vitamina. Dođe li do bolova u želucu možete si pomoći raznim metodama, pa tako i prirodnim lijekovima.

Bolesti želuca

Bolovi ili nelagoda u želucu obično ne traju dugo i nema ozbiljan uzrok, a najčešće nastaju zbog zatvora, probavnih smetnji i nadutosti. Ako je razlog nelagode zatvor, a ujedno se javljaju i grčevi te osjećate mučninu, trebali bi obogatiti prehranu hranom s vlaknima poput voća, povrća i žitarica.

Potrebno je smanjiti unos alkohola, čaja i kave te piti više vode. Redovito pražnjenje crijeva možete potaknuti i tjelovježbom.

Svi koji imaju čir na želucu mogu osjetiti bol u gornjem dijelu trbuha, a koja je najizraženija kada je želudac prazan. Pritom se mogu javiti simptomi poput povraćanja i mučnine. Razlog može biti pretjerana upotreba protuupalnih lijekova ili infekcija. Liječnik bi mogao propisati antacide, a javi li se i infekcija u liječenje će biti uključeni i antibiotici.

Neugodan osjećaj u želucu može se javiti zbog nervoze želuca ili sindroma iritabilnog crijeva. Simptomi su čest zatvor, proljev te bolovi u trbuhu. Namirnice bogate vlaknima ili masna hrana mogu pogoršati stanje, a zbog čega se treba okrenuti probioticima ili složenim ugljikohidratima, koji će smanjiti nadutost.

Kod upale sluznice želuca i tankog crijeva javljaju se grčevi s povraćanjem, proljevom i mučninom uz visoku temperaturu i glavobolju. Do upale obično dolazi zbog trovanja hranom ili kao rezultat infekcije. Nastupi li trovanje najbolje je potražiti otopinu za rehidraciju, a ako simptomi potraju više od nekoliko dana, treba se javiti liječniku.

Nadutost i zatvor mogu biti posljedica intolerancije na gluten i celijakiju. Ako sumnjate na celijakiju potrebno se što prije javiti liječniku opće prakse. Ponekad bolovi mogu biti povezani s teškim bolestima kao što je Chron, uremija ili Hodgkinov limfom

Prirodno liječenje bolova u želucu

Postoji nekoliko prirodnih rješenja za neugodne bolove, a to su:

  • topla slana voda
  • vježbanje
  • soda bikarbona
  • čaj od mente, đumbira, komorača i kamilice
  • voda s limunom
  • sjemenke komorača

Bolove je moguće spriječiti pravilnim načinom prehrane u kojoj se nalaze namirnice poput maslinovog ulja, ribe i puno lisnatog povrća. Mediteranska kuhinja je s razlogom mnogima prva po izboru kada se žele okrenuti zdravom načinu prehrane. Uz pomoć maslinovog ulja i ribe moguće je uspostaviti potrebnu ravnotežu u organizmu i tako izbjeći neugodne bolove.

Ako imate problema sa želučanim tegobama pomoći će vam ljekovita tekućina čaja od kamilice. Pored kamilice pomaže i menta, a važno je da čaj pijete u malim gutljajima tijekom cijelog dana.

Do tegoba može doći ne samo zbog prehrane nego i drugih razloga. Najčešća tegoba s kojom se mnogi muče je gastritis ili bolest sluznice želuca, zaštitni znak modernog načina života kada ste većinu vremena izloženi stresnim situacijama.

Potraju li simptomi duže vrijeme potrebno je obratiti se za pomoć liječniku koji će vas uputiti na pretrage kako bi se utvrdilo zbog čega imate stalne bolove.

Za razliku od kroničnog gastritisa koji traje duže vrijeme, akutni podrazumijeva iznenadnu i prolaznu bol. Najbolja pomoć ako imate gastritis je neko vrijeme se osloniti na dijetalnu prehranu i ne zaboraviti na biljne pripravke s kojima će tegobe brže proći.

Gastritis možete prepoznati po podrigivanju, štucanju i bolovima u gornjem dijelu trbuha. Često uzrokuje teža i ozbiljnija stanja poput čira na dvanaesniku i želucu. Dođe li do čira jedina opcija je odlazak liječniku koji će propisati određene lijekove i poseban režim prehrane

Želite li se zaštititi želučanih tegoba, pored prehrane trebali bi pripaziti na ono što pijete i tako izbjegavati konzumaciju alkohola ili ju barem smanjiti te izbjegavati velike količine kave.

Potrebno je pronaći način kako se opustiti i riješiti stresa jer je on jedan od glavnih uzročnika čira, a potom i svih ostalih tegoba koji dolaze s njim. Šetnje, joga ili vježbe jačeg intenziteta, nije važno, računa se jedino da radite ono što vas veseli.

Ako ste imali želučane tegobe pogledajte na kraju video koji će pomoći smiriti želudac.

Autor: S.Š., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock