Gorušica kao lijek

gorušica kao lijek

Bliska rođakinja kupusa i ostalih biljaka koji pripadaju obitelji krstašica, sadrži brojne kemijske spojeve koji imaju ljekovita svojstva. U nastavku slijedi zašto mnogi smatraju da je gorušica kao lijek na samom vrhu prirodnog načina liječenja brojnih zdravstvenih tegoba.

Gorušica je poznata kao smjesa koja se ne koristi samo u kuhinji za pripremu brojnih jela, nego i za liječenje određenih bolesti. Pomaže razrijediti sluz te olakšati disanje dok imate gripu ili prehladu.

Želite li znati kako spriječiti kašalj, rješenje je neizostavna namirnica u kuhinji. Ako vam se nos začepi da ne možete normalno disati, malo senfa  će pružiti dovoljnu količinu sinigrina i mirosina, tvari koje pomažu razrijediti sluz zbog čega ju je lakše izbaciti iz organizma.

Jedan od načina kako se možete boriti protiv problema s disanjem zbog začepljenog nosa je da na prsa namažete malo gorušice (usitnite sjemenke i pomiješate s malo brašna i vode). Miris će osloboditi dišne puteve, omogućiti bolji protok krvi te olakšati proces disanja.

Dobro je znati da prije nego nanesete ljekovitu smjesu kako bi zaštitili kožu, na prsa treba nanijeti vazelin. Ljekovitu pastu ne treba držati dulje od 10 minuta, a nakon diranja obloga dobro operite ruke i prije nego krenete dirati nos, oči i usta.

Ako niste sigurni kako imati bolji apetit, možete pokušati s dodavanjem gorušice u hranu koja će potaknuti kolanje probavnih sokova i sline, što predstavlja prirodne metode za poticanje apetita dok se ne osjećate dobro i ne jedete dovoljno.

Bolovi u leđima i zglobovima mogu biti zaista neugodni i utjecati na kvalitetu života. Gorušica se kao lijek pokazala odličnim odabirom i kad su u pitanju problemi sa zglobovima. Protiv bolova će pomoći premaz ili oparak od gorušice.

Oparak  ćete dobiti tako što ćete preliti šalicu vruće vode preko jedne male žlice usitnjenog sjemena ljekovite biljke te ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Oblog se potom stavi na bolno mjesto.

Ljekovita biljka poznata kao svestrani kuhinjski začin može pomoći i kad je u pitanju atletsko stopalo. Bit će dovoljno malo biljke u prahu koju ćete dodati u kupku za stopala. Uništit će gljivice koje uzrokuju ovu tegobu i osjećat ćete se bolje.

Ljekovita svojstva gorušice poznata su već duže vrijeme, pa se pokazala odličnom za olakšavanje groznice i glavobolje.  Pomoći će namakanje nogu u vrućoj vodi gdje ste dodali malo praha od biljke. Ne samo što će ublažiti groznicu, nego će smanjiti glavobolju te pritisak u glavi. Bolji protok krvi će poboljšati cirkulaciju.

Autor: S.Š., Foto: Stolz Gary M, U.S./Wikimedia Commons