Treba li jesti kruh

treba li jesti kruh

Većina nas kada poželi izgubiti koji kilogram izbaci kruh, tjesteninu i druge žitarice. Misleći kako su ugljikohidrati štetni za našu liniju mnogi čine kardinalnu grešku izbacujući kruh iz svakodnevne prehrane. Ono što mnogi ne znaju kada izbace kruh iz prehrane je što se događa našem tijelu bez kruha kao i ugljikohidrata općenito.

Gubitak vode

Kruh, krumpir i tjestenina uvelike sadrže vodu u svom sastavu, izbacivanjem kruha iz prehrane prvo što ćemo osjetiti je gubitak vode iz organizma. To je zamka jer ljudi tada misle da gube na težini i nastavljaju se zavaravati kako je dobro kruh izbaciti iz prehrane.

Nedostatak snage

Ugljikohidrati su glavni izvor energije i ukoliko kruh izbacimo iz prehrane nedostaje nam veliki udio ugljikohidrata, posljedica toga je nedostatak energije, osjećaj konstantnog umora i smanjena efikasnost na poslu.

Pojačavanje žudnje za određenom hranom

Nedostatak ugljikohidrata iz kruha rezultirat će time da će nam opasti razina inzulina u krvi te će se sve funkcije u tijelu poremetiti. Kada nešto tako elementarno za naš organizam izbacimo preko noći naše tijelo počne žudjeti za time i za drugim oblicima ugljikohidrata a ponajviše za šećerom. Time se dovodimo u situaciju da ćemo izbaciti kruh ali povećati unos šećera a da toga nismo ni svjesni.

Zatvor

Osim vlaknastog povrća najbolji način za unijeti vlakna su cjelovite žitarice. Izbjegavanjem kruha, tjestenine i riže ograničavate tijelu unos vlakana zbog čega vam dolazi do usporavanja probave i zatvora. Neredovitost stolice vrlo je štetna za vaš organizam i uzrokuje toksičnost cijelog tijela.

Promjena raspoloženja

Nedostatkom žitarica iz prehrane gubimo vrlo vrijedne ugljikohidrate. Upravo zato što se loše osjećate posežete za kruhom, pecivima i slatkišima, a što je razlog zbog čega se mozak osjeća dobro zahvaljujući ugljikohidratima. No to nije razlog da navalite na čokoladu, krafne i slične stvari već da oplemenite prehranu sa zdravim žitaricama cjelovitog zrna.

Vrlo važno za znati je da nisu sve žitarice iste, te da među raznim vrstama kruha, tjestenina i riže postoje razne vrlo hranjive žitarice koje oplemenjuju našu prehranu i čine nas zdravima i snažnima, te pomažu gubitku kilograma, omogućavaju napredovanje tijekom tjelovježbe i pritom nas čine sitima.

Umjesto izbacivanja kruha iz prehrane radije bismo trebali izbaciti nezdrave šećere i rafinirane ugljikohidrate.

Autor: J.S., Foto: Evgenia Sh./Shutterstock