Kuharski savjeti: Jaja

jaje s tostom

JESU LI JAJA SVJEŽA? Rastopimo oko 10 dkg kuhinjske soli u 1 litri tople vode. U rashlađenu vodu stavimo jaja. Svježa jaja past će na dno posude. Jedan dan stara jaja neće sasvim dotaći dno, no što su starija, sve će više plivati na vodi. Sasvim stara jaja virit će jednim dijelom iz vode.

JAJA KOJA SE SPREMAJU na dulje vrijeme treba češće okretati da se žumanjak ne prilijepi za dno. Najbolja su u travnju pa do sredine svibnja, ili ona u mjesecu kolovozu. Napuknuta jaja nisu prikladna za spremanje.

SMRZNUTA JAJA treba polagano otkraviti u hladnoj vodi; ali ona više ne vrijede kao meko ili tvrdo kuhana.

TVRDO KUHANA JAJA lako ćemo oljuštiti ako ih kuhana prelijemo hladnom vodom.

BJELANJAK se najbolje sprema tako da ga pokriven stavimo u šalicu ili posudicu i pohranimo na hladnom mjestu.

TVRDO KUHANO JAJE lakše ćemo narezati na tanke kriške ako nož umačemo u vrelu vodu; bolje je imati spravicu za rezanje jaja.

JAJA treba probosti tankom iglom da ne pucaju za vrijeme kuhanja. Jaja s oštećenom ljuskom neće iscuriti dok ih kuhamo ako ih zamotamo u aluminijsku foliju.

BJELANAK se brže pretvara u snijeg ako mu dodamo nekoliko kapi limuna.

MAJONEZA će se lako izmiješati ako u posudu prvo dodamo par kapi octa, prirodnog limunovog soka ili malo vrele vode . Da bi se majoneza duže održala svježom, dodajte joj žlicu vruće vode i izmiješajte.

TORTU kojoj gornja ili donja ploha nije dobra za pocakljivanje zbog toga što je niste mogli izvaditi iz kalupa, možete izravnati marmeladom i tek onda obilno preliti čokoladnom ocaklinom. Ocaklina se mora sama razliti po torti. Nikad je ne valja mazati nožem.

KOLAČ koji se prilijepio za dno tepsije odvojite pažljivo nožem od dna, a onu stranu kolača koja je bila na dnu okrenite i dobro zamastite maslacem, prekrijte šećerom i samljevenim bademima, pa stavite na visokom podlošku na neko vrijeme u vruću pećnicu. Ako imate vremena i ako to odgovara vrsti kolača, stavite samljevene bademe i šećer u čvrsto utučen snijeg od bjelanjaka i prekrijte time kolač.

DIZANO TIJESTO, ako ne naraste, ponovo ga na brašnom posipanoj dasci dobro premijesite, dodajući mu praška za pecivo . Punite po želji nadjevom, oprezno pecite.

TIJESTU ZA SAVIJAČU, AKO SE TRGA, dodajte još brašna, izvaljajte i načinite rezance ili krpice, kuhajte ih, zamastite , stavite u slojevima u maslacem namazanu vatrostalnu zdjelu, a između slojeva stavljajte nadjev pripremljen za savijaču, ispecite i prelijte slatkim vrhnjem. Tako ćete od tijesta koje se trgalo dobiti lijep nabujak.

TJESTENINA neće prekipjeti niti se slijepiti ako stavimo malo maslaca, margarina ili ulja u slanu vodu.

KOLAČ koji se teško vadi iz kalupa: kalup malo uronite u hladnu vodu ili zamotajte u mokru krpu – to sigurno pomaže.

JAJA NEĆE ISPUCATI za vrijeme kuhanja ako ih pristavirno u hladnu vodu kojoj smo dodali malo soli i octa. Jaja iz hladnjaka treba časak držati pod mlazom vode i tek onda kuhati.

NAREZANO JAJE često pada s obloženih kruščića. Zato je bolje jaje isjeckati, pomiješati s maslacem ili majonezom i time premazati kruščić, a tek onda ga dalje ukrašavati .

JAJA ODREĐENA ZA PRAVLJENJE KOLAČA ili drugih jela treba pojedinačno razbijati u jednu posudicu da koje pokvareno jaje ne pokvari sva ostala jaja ili čitavu smjesu.

LJEVANCI ZA JUHU neće se razliti ako jaje gusto zamutimo samo brašnom, bez vode ili mlijeka, i ulijemo u vruću juhu ; ali juha više ne smije kipjeti.

OMLET ĆE BITI RAHLIJI ako u brašno umiješamo malo praška za pecivo i jajima dodamo hladne vode; razmjer: 3 jaja, 1 velika žlica vode .

ZA KUHANJE JAJA dobro je upotrijebiti mrežicu za jaja u koju ih treba složiti, i tek onda uroniti u posudu s vodom. Tako se sva jaja mogu istovremeno izvaditi a osim toga ne leže na samom dnu posude pa manje pucaju.

SNIJEG OD BJELANJKA treba tući u porculanskim, keramičkim ili plastičnim posudama, ali nikad u aluminijskim.

SNIJEG OD BJELANJKA ZA KOLAČE neće se razvodnjeti ako u njega stavljamo šećer postepeno, a ne svu količinu odjednom.

JAJA SE DADU BOLJE PJENASTO UMUTITI ako dodamo žlicu vode po svakom jajetu.

JAJA ZA POHANJE : Prvo umutite bjelanjke, a onda lagano umiješajte žumanjke.

PALAČINKE će biti osobito rahle ako tijestu dodamo žlicu piva i čvrst snijeg.

JAJE KOJE NAM JE PREOSTALO OD PANIRANJA korisno je upotrijebiti kao valjuške za juhu uz dodatak brašna, žličice mrvica, malo kosanog zelenog peršina i prstovjet praška za pecivo.

JAJA NA OKO bez masti (npr. za bolesnike i u dijeti ): u specijalnoj tavi zakuhati par žlica vode i u nju polagano spustiti jaja da se stvrdnu.

JAJA KOJA SE ODMAH NE TROŠE ne smiju se prati, jer se prana brže kvare. Jaja ne treba prati ni prije kuhanja. Ako su prljava, možemo ih obrisati s malo octa ili soli .

JAJA MOŽEMO ŠTEDJETI na više načina. Tako npr. kolač možemo nekoliko puta premazati mlijekom, a kora će mu biti jednake boje kao da smo upotrijebili jaje.

KAJGANA POSTAJE IZDAŠNIJA ako joj dodamo pola žličice ribanog sira ili jušnu žlicu vrhnja i sve dobro izmutimo soli i paprom, po ukusu.

KRIVO JE JAJA stavljati u vrelu vodu jer na taj način bjelanjak postaje žilav, a smanjuje se hranljivost i probavljivost jajeta.

SLATKO VRHNJE neda se istući: u njega ulupati sirov bjelanjak.

Foto: Olga Miltsova/Shutterstock