Meditacija – kako, koliko i zašto meditirati?

meditacija

Meditacija je istočnjačka tehnika kojom se postiže kontrola i sklad uma. U mnogočemu je srodna jogi, ne samo zato što se ponekad izvodi kao uvod u vježbanje, već i zato što traži usavršavanje jednake tehnike disanja i opuštanja. Ako vam je i životu jako potreban mir i sklad, a ne znate kako se opustiti i početi kontrolirati napetost izazvanu stresom, probajte s meditacijom! Ona bi vam mogla promijeniti život.

Tehnike opuštanja kroz meditacije pomoći će vam da se na brz način riješite psihičke napetosti, počnete kontrolirati stanje uma i misli, želja i osjećaja, pa će vam, u skladu s time, pomoći i da poboljšate fizičko zdravlje. Kada savladate tehniku meditacije bit ćete samouvjereniji, sigurni u sebe i svoje postupke te ćete se lakše nositi sa svakodnevnim teškoćama, kao i onim zahtjevnijima.

Način meditacije

Pokušajte s tehnikom meditacije na dah. Iako će vam se na prvi pogled činiti jednostavnom, u njezinu izvedbu treba uložiti nešto truda kako bi se odvila pravilno i polučila prave rezultate. S vremenom ćete u tome i uspjeti! Ono što je najvažnije kod ove meditacije je usredotočiti se na dah.

Odjenite laganu odjeću, u kojoj se osjećate najudobnije, pripremite jastuk i deku na koje ćete sjesti. Deka će vam pomoći da izbjegnete žuljeve na nogama. Ako želite, za još opušteniji i ljepši ugođaj, upalite mirisnu svijeću ili štapiće i prigušite svjetlo. Smjestite se u mirni kutak vašeg doma i meditirajte na tom mjestu svaki put. To bi trebalo biti mjesto na kojem se osjećate najugodnije.

Postavite se u položaj meditacije. Možete izabrati onaj u kojem će vam potkoljenice i stopala biti okrenuti prema gore i položeni na listove suprotnih nogu. Pokušajte se umiriti i naći ravnotežu uma i tijela.

Sjednite ravno, neka vam kralježnica bude uspravna. Tijelo nek vam općenito bude u položaju u kojem mu je najudobnije. Glava vam mora također biti uspravna, vrat opušten, a pogled usmjeren prema naprijed. Dlanove položite na bedra i, ako želite primati energiju, okrenite ih prema gore, a ako se radije želite “uzemljiti”, pronaći uporište i sigurnost, okrenite ih prema dolje. Oči bi bilo najbolje zatvoriti kako vas ništa ne bi ometalo.

Kada ste pronašli idealni položaj i smjestili se, osvijestite disanje! Pet puta duboko udahnite kroz nos te kroz nos i izdahnite. Nakon toga se umirite i usmjerite um isključivo na disanje. Primijetit ćete u tom trenu kako vam pred oči dolaze nasumične slike, misli i osjećaji. Bitno je da se ne usredotočite ni na što određeno, već samo dišete. Te slike su stanje uma kojeg ne možemo kontrolirati, iako meditacijom upravo to i želimo, stoga, ako vam misli pobjegnu, koncentraciju ćete vratiti ako se usmjerite na udisaje i izdisaje. Oni su vaša veza sa sadašnjim trenutkom i način na koji ćete sve otpustiti i opustiti se. Ispočetka će vam se ovo vjerojatno često događati, a s vremenom ćete se toliko naučiti kontrolirati da ćete moći dugotrajno svoj um usmjeriti na ništa.

Foto: Unsplash/S Migaj

Vrijeme koje bi trebali provesti meditirajući nije određeno. Nakon nekog vremena ćete sami moći shvatiti koliko vam je najviše vremena potrebno da biste se opustili disanjem. Ispočetka se preporučuje provesti do 20 minuta u položaju meditacije. No, nemojte se previše baviti vremenom već se usredotočite na disanje.

Vrijeme najbolje za meditaciju je odmah nakon buđenja. Meditiranjem ujutro, tijelo će se napuniti energijom. Iako, meditirati možete i navečer. Time ćete opustiti tijelo prije odlaska na spavanje i lakše i mirnije ćete zaspati.

Meditacija kao dio zdravlja

Meditacijom se postiže stanje velike smirenosti koji utječe na ritam disanja. Uobičajeni ritam od 12-16 udisaja u minuti, pravilnom se tehnikom može smanjiti na 4-8 udisaja. To smanjuje otpor u dušnim putevima, čime se provodljivost zraka poveća za čak 20 posto. Upravo u tome leži ključ mnogih izlječenja, pogotovo onih vezanih za dišne puteve. Zbog toga se meditacija preporučuje astmatičarima, jer može uvelike pomoći u smanjenju njihovih tegoba.

Budući da se meditacijom smanjuje svakodnevni stres, ljudi koji redovito prakticiraju ovu vještinu imaju stabilniji autonomni živčani sustav, čime i postaju otporniji na svakodnevni napor i time sprječavaju razvoj mnogih bolesti uzrokovanih stresom.

Meditacijom se sprječavaju ili ublažavaju razne fizičke tegobe, poput alergijskih reakcija, glavobolja, migrena, ali i virusnih i bakterijski infekcija (zbog ojačanog imunološkog sustava) i slično. Smiraj meditacije od velike je pomoći ljudima sa psihičkim tegobama, poput anksioznosti, depresije, fobija, ali i težim duševnim bolesnicima, stoga se njene tehnike nerijetko primjenjuju kao dio psihoterapije.

Meditacija se preporučuje i ovisnicima, koji također pokušavaju pronaći ravnotežu i mir u životu. Uz pravilne tehnike disanja i opuštanja uma, često pronađu načina da se bolje izbore s vlastitim problemima koje dovode do upotrebe opijata, droga, alkohola, nikotina i slično.

Meditacija nikako nije brzo rješenje problema, ali svakako može biti jako uspješno. Ona je proces razmišljanja i djelovanja koji se uči godinama. Tek s vremenom se mogu vidjeti njeni pravi rezultati, ali jednom kad se počinju prikazivati, očitovat će se na čitavoj osobi – na njenom umu i psihičkom i fizičkom zdravlju. Stoga ne odustajte lako od ove višestoljetne metode dostizanja duševnog sklada, jer što više meditirate, u opuštanju ćete biti uspješniji i uvidjet ćete rezultate koji će vas oduševiti.

Autor: M.L., Foto: Pixabay