Roller masaža

foam roller

Bilo da dugo sjedimo, ležimo ili smo odradili naporni trening, naši mišići mogu biti bolni, napeti i zategnuti. Često ćemo posegnuti za onim napravicama iz različitih reklama, malo se izmasirati i zaboraviti da ih uopće imamo. Postoji još jedan način kojim možete smanjiti napetost u mišićima bez odlaska na skupe masaže i terapije.

Možda ste već čuli za rekvizit Foam roller. On je izgrađen od guste spužve, valjkastog je oblika i lako se koristi. Ovaj rekvizit služi za stabilizaciju trupa, za masažu, istezanje i vježbe ravnoteže. On vam može pomoći da smanjite ili potpuno uklonite bol u tijelu.

Rolanje po mišićima pruža bolju cirkulaciju mišiću i bolji protok kisika kroz žile, a to doprinosi bržem i boljem oporavku mišića nakon tjelovježbe. Za djevojke je ovaj rekvizit odličan jer dobro razbija nakupine celulita.

U prodaji i dvoranama možete naći standardni roller, grid roller i rumble roller. Grid roller je najbolji jer on s vremenom ne gubi oblik i funkcionalnost. On ima glatke i izbočene dijelove, koji oponašaju masažu rukama pa vrlo brzo pomažu upaljenim mišićima da im krv procirkulira.

U nastavku slijedi primjer kako možete koristiti foam roller.

Kleknite na koljena i roller stavite ispred sebe na pod. Položite dlanove na njega i krenite se kotrljati prema naprijed toliko daleko dok roller ne dođe do kraja tricepsa (mišić na stražnjem dijelu nadlaktica). Tako se kotrljajte naprijed nazad oko trideset sekundi.

Nakon toga roller možete staviti na početak nogu, na područje bedra ili kvadricepsa. Ruke stavite na pod i njima se odgurujete naprijed nazad kako bi se roller kotrljao od početka bedra pa do koljena. Ova vježba nije najugodnija, prilično je bolna, ali je izvrsna za vaše mišiće.

Da biste izmasirali mišić gluteusa, sjednite na roler, ruke položite iza rollera i lagano se kotrljajte naprijed nazad po rolleru. Vježba će imati veći efekt ako masirate jedan po jedan mišić. Vježbu je dobro raditi 30 sekundi za svaki mišić.

Redovito korištenje foam rollera će vam opustit napete mišiće i osloboditi vas nagomilanog stresa. No bitno je znati da ćete to uspjeti postići samo ako poznajete osnovno pravila korištenja ovog rekvizita.

Autor: S. G., Foto: Syda Productions/Shutterstock