Kako do bolje kondicije

vježbanje na plaži

Za dobru kondiciju nije potrebno puno vremena, važna je upornost. Samo ustrajni uspiju biti u dobroj kondiciji i imati zavidnu liniju. Ako ste i vi među onima koji bi htjeli imati zavidnu liniju u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta uz pomoć koji ćete zdravo mršavjeti i lijepo izgledati.

Za početak je dovoljno da samo hodate. Potrebno je oko 60 minuta hodanja na dan. U tom vremenu će se opteretiti organizam. Bilo kakvo kretanje u danu u trajanju od barem 60 minuta će imati velike pozitivne učinke na zdravlje cijelog tijela.

Hodati bi trebali svaki dan, bez iznimke, a kada vam hodanje postane lagano, krenite s trčanjem, ali isto postepeno kako tijelo ne bi doživjelo šok.

Što se treniranja tiče, morat ćete naučiti kako pravilno vježbati. Trenirati je dovoljno 3-4 puta u tjednu, tj. najbolje svaki drugi dan. Stručnjaci kažu da je čak najbolje napraviti jedan dan pauze nakon vježbanja jer organizam bolje funkcionira nakon odmora.

Nikako nije preporučljivo prakticirati dužu pauzu kako tijelo ne bi zaboravilo na kondiciju koju je steklo. Ako se odlučite na vježbanje svaki drugi dan moći ćete postepeno graditi kondiciju uz manje napora.

Koliko vaš organizam ima snage i koliko napor možete podnijeti ćete najbolje osjetiti po vašem bilu. Bilo je najbolje mjeriti dok ste u pokretu tako da vršcima prstiju lagano pritisnete žilu kucavicu na vratu. Brojite 5 sekundi i zatim dodajte jednu nulu i znat ćete koliki je broj otkucaja.

Početnicima se ne preporučuje vježbati dok se u potpunosti ne iscrpe. Najbolje je da se vježba postepeno te da se prilikom svakog vježbanja povećava minutaža i intenzitet vježbanja.

Uskoro ćete shvatiti važnost tjelovježbe. Vježbe je najbolje mijenjati kako vam ne bi dosadile, ali i kako bi svaki puta vježbali drugu seriju mišića. Prilikom vježbanja je važno da cijelo vrijeme budete u pokretu.

Ako još uvijek ne znate što bi vježbali, najbolje bi bilo da vježbate one vježbe koje vas najviše ispunjavaju i koje su vam zabavne kako bi bili sigurni da nećete odustati. Ubrzo će vam vježbanje biti novi životni stil i nećete moći zamisliti tjedan bez vašeg vježbanja. Primijetit ćete promjene i što se tiče izgleda i zdravlja, odjeća će vam ljepše pristajati i osjećat ćete se poletnije i puni energije i snage, obavljat ćete svakodnevne poslove lakše i bolje.

Autor: A.Z., Foto: Goodluz/Shutterstock